Közélet

Furcsa orosz tevékenységet észleltek az ukránok a Fekete-tengeren

Az orosz erők az amerikai MQ-9 Reaper drón roncsai után kutathatnak, amelyet kedden a Fekete-tengerbe zuhant.

Oroszország 20 hajót, köztük rakétahordozókat, valamint a segédflotta nagyszámú hajóegységét telepítette a Fekete-tengerre – közölte Natalia Humeniuk, az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője csütörtökön. 

Russian Navy Day military parade in St Petersburg
Russian Navy's Pyotr Velikiy (Peter the Great) nuclear battlecruiser is prepared for the Navy Day parade in Kronshtadt of the suburb of St. Petersburg (Photo by Igor Russak/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az orosz erők az amerikai MQ-9 Reaper drón roncsai után kutathatnak, amelyet kedden a Fekete-tengerbe zuhant – írja a Newsweek. 

Figyelemmel kísérjük a Fekete-tengeren lévő haditengerészeti csoportot és az ellenség tevékenységét. Jelenleg 20 egység van a Fekete-tengeren, köztük négy rakétahordozó

 – mondta Humeniuk.

Úgy véli, 

az orosz erők igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben titkolni a Fekete-tengeren zajló haditengerészeti műveleteket, és megpróbálják elrejteni akcióikat Ukrajna elől.

Az orosz haditengerészeti erők csak korlátozott szerepet játszottak az ukrajnai konfliktusban azóta, hogy Ukrajna tavaly áprilisban két Neptun rakétával elsüllyesztette Oroszország fekete-tengeri zászlóshajóját, a Moszkvát. Ezt követően olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Oroszország távolabb vitte hajóit az ukrán partoktól, Kijev hajóelhárító rakétáinak hatótávolságán kívülre.

A NATO-tag Törökország, amely a Boszporusz-szoroson keresztül ellenőrzi a Fekete-tengerhez való hozzáférést, érvényesítette azt az 1936-os Montreux-i egyezményt, amely megakadályozza, hogy Oroszország háború idején kívülről erősítse fekete-tengeri flottáját. A Fekete-tenger, amelyet két európai uniós ország – Bulgária és Románia –, valamint Ukrajna, Grúzia, Oroszország és Törökország határol, stratégiai és gazdasági jelentőséggel bír Moszkva és Kijev számára egyaránt, főként az általa biztosított tranzitútvonalak miatt. 

A feszültség azután fokozódik, hogy kedden lezuhant egy amerikai MQ-9 Reaper drón. Csütörtökön az Egyesült Államok olyan felvételeket tett közzé, amelyeken pontosan látszik az ütközés pillanata. Oroszország és az Egyesült Államok egymást okolták az ütközésért: Oroszország szerint a drón "szándékosan és provokatív módon" közelítette meg az orosz légteret, míg a Pentagon szerint a repülőgép üzemanyagot öntött a drónra, amely a nemzetközi légtérben rutinszerű megfigyelési feladatot hajtott végre.

 

Reaper drón Fekete-tenger ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek