Oroszország egyhamar nem tudja pótolni a Moszkva képességeit. Csak két másik hajója van ugyanabból az osztályból - a Marshal Ustinov és a Varyag –, amelyek Oroszország északi és csendes-óceáni flottájánál szolgálnak – világít rá cikkében az euronews.com.

Az ukrán színhely eléréséhez mindkettőnek a Boszporuszon át kellene eljutnia a Fekete-tengerhez. Az Isztambul közötti vízi utat Törökország ellenőrzi, és már korábban kijelentette, hogy nem engedi át egyetlen állam hadihajóját sem.

„Amikor Törökország nem hadviselő fele a konfliktusban, nemzetközi felhatalmazása van arra, hogy korlátozza a harcoló államok hadihajóinak áthaladását a szoroson” – mondta februárban Mevlut Cavusoglu, Törökország külügyminisztere.

Fotó: KONSTANTIN MIHALCHEVSKIY / AFP

Kilőtték, vagy kigyulladt

Oroszország csütörtök hajnalban közölte, hogy evakuálták Moszkva hadihajó legénységét, miután a fedélzetén lőszerrobbanás történt. Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a fekete-tengeri flotta zászlóshajóján keletkezett tüzet megfékezték, de a hajó súlyosan megsérült. Ukrajna déli katonai parancsnoksága csütörtök reggel viszont azt közölte, hogy egy ukrán gyártmányú Neptun nevű hajóelhárító rakétával találták el a hadihajót, és az süllyedni kezdett.

Tegnap az orosz állami média arról számolt be, hogy elsüllyedt a Moszkva hadihajó. "A Moszkva rakétacirkálón kitört tűz következtében a lőszer felrobbant. A hajó súlyosan megsérült. A legénységet teljesen evakuálták" - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

Elavult volt

A Moszkva régi volt és elavult. Az 1970-es években, a hidegháború idején tervezték, az amerikai repülőgép-hordozók megsemmisítésére építették, és közel négy évtizede volt a hullámokon.

A brit védelmi minisztérium szerint bár a hadihajót alaposan átszerelték, és 2021-ben ismét üzemképes állapotba került, a hardver egy része elavult maradt.

Milyen hatása lesz a háború kimenetelére?

Oroszország zászlóshajójának elvesztése keserű csapás Oroszország számára, és nemzetközileg is kínos. Az ISW értékelése szerint az orosz hajó elsüllyedésének látványa „nagy propagandagyőzelem” Ukrajna számára. Nyugati diplomaták és szakértők azt gyanítják, hogy a hajó elvesztése miatt fejek fognak felfordulni Moszkvában. Elemzők szerint a Moszkva szerepet játszott volna az Ukrajna tengerpartja elleni esetleges orosz kétéltű támadásban, amely az ukrán erők ellenállása miatt még nem történt meg. Ennek az esélyét mostanra bizonyos körökben kisebbnek látják, és ez lehetővé teheti Ukrajnának, hogy csapatai egy részét máshová helyezze át.

Az ukrajnai háború elsősorban szárazföldi háború. A tengerek eddig nem játszottak nagy szerepet a konfliktusban.

Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy bár a Moszkva elsüllyesztésének szimbolikus hatása lesz, potenciálisan az ukrán morál Oroszország kárára javul, nem lesz jelentős hatása a konfliktus lefolyására.

A Reutersnek nyilatkozva egy amerikai tisztviselő hozzátette, hogy Oroszország csak korlátozottan használta a hajót, például csapatok utánpótlására délen, és alkalmanként csapásokat hajtott végre.

A brit védelmi minisztérium azonban azt mondta, hogy a veszteség miatt Oroszország valószínűleg felülvizsgálja haditengerészeti helyzetét a Fekete-tengeren.