Közélet

Aggasztó incidens: amerikai drónt semmisített meg egy orosz vadászgép

Az amerikai hadsereg tájékoztatása szerint a sérült MQ–9 Reaper drón a tengerbe zuhant.

Egy Szu–27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült – közölte kedden az amerikai hadsereg.

Ostrava,,Czechia,-,September,17,,2022:,U.s.,Air,Force,General
MQ-9 Reaper drón
Fotó: Tupungato

„MQ–9-esünk rutinműveletet végzett a nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami miatt a drón lezuhant és odaveszett” – ismertette közleményében James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka.

Az incidens a CNN információi szerint nemzetközi vizek felett történt a Fekete-tenger térségében. Az amerikai tájékoztatás szerint két orosz Szu–27-es vett részt az akcióban, az ütközés előtt többször igyekeztek üzemanyagtartályaik tartalmát is a drónra borítani. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács kommunikációs vezetője, John Kirby elmondta, hogy helyi idő szerint kedd reggel Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó értesítette Joe Biden elnököt az esetről.

Kirby szerint nem példátlan, hogy orosz gépek amerikai repülőket fognak el a Fekete-tenger felett, az elmúlt időszakban több hasonló incidens is történt.

 

Reaper drón Szu-27 elfogó vadászgép Fekete-tenger
Kapcsolódó cikkek