Titkos tárgyalások folynak a fogolycseréről Oroszország és az USA között. Ez akkor derült ki, amikor Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő beszámolt róla a sajtó előtt, hogy az amerikai nagykövetet hétfőn engedték találkozni a The Wall Street Journal (WSJ) márciusban lefogott újságírójával, Evan Gershkovichcsal. 

US journalist Evan Gershkovich, arrested on espionage charges, stands inside a defendants' cage before a hearing to consider an appeal on his extended detention at The Moscow City Court  in Moscow on June 22, 2023. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Fotó: Natalija Kolesznyikova / AFP

Gershkovich fogva tartása hónapok óta folyamatosan napirenden tartott téma az amerikai és a nemzetközi sajtóban. Az orosz külügyminisztérium által akkreditált 31 éves riportert március 29-én tartóztatta le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB Jekatyerinburgban kémkedés vádjával.

Az orosz állami tévé sugározta sajtótájékoztatón Peszkov nem akart további részleteket elárulni a tárgyalásokról.

Vannak bizonyos kontaktok, de semmiképpen sem akarjuk nyilvánosságra hozni őket

– mondta a WSJ jelentése szerint, és hozzátette: az egyeztetésnek teljes csendben kell folytatódnia.

A híradásból az sem világos, kik azok a személyek, akiknek az elcseréléséről tárgyalnak.

A kémvádat Gershkovich, a lap és az amerikai kormány is vehemensen tagadta, álláspontjuk szerint az újságíró munkáját végezni ment Jektyerinburgba. Washington szerint sohasem dolgozott a kormánynak. Az amerikai adminisztráció jogtalanul fogvatartottként vette nyilvántartásba a riportert, ezzel mozgásba hozva olyan kötelező intézkedéseket, amelyeket a szabadon bocsátása érdekében meg kell hozni.

Az amerikaiak hetekig hiába követelték hivatalosan, hogy az oroszok biztosítsanak személyes találkozást Gershkovichcsal, de hétfőn Lynne Tracy nagykövet meglátogathatta a lefortovói börtönben, kicsit több mint egy héttel azután, hogy egy orosz bíróság helyt adott az FSZB kérésének a fogva tartás meghosszabbítására legalább augusztus 30-ig, miközben az újságíró a tárgyalására vár.

 A bírói döntés ellen Gershkovich ügyvédei fellebbeztek.