Továbbra is a legmagasabb fokozatú hőségriadó érvényes Szicíliában, ahol a polgári védelem válságstábot hívott hívott össze hétfőn a 45 Celsius-fok feletti forróság okozta vészhelyzet kezelésére. Napok óta nem folyik víz a csapokból a valamivel kevesebb mint háromszázezer lakosú Cataniában. 

Fotó: AFP

Az önkormányzati tulajdonban levő helyi vízművek (Sidra) vasárnapi közlése szerint 

a város majdnem teljesen víz nélkül maradt. 

A szolgáltató az energiaellátás akadozásával magyarázta a helyzetet, az energiaszolgáltató vállalat pedig a rendkívüli hőségre hivatkozott, hangsúlyozva, hogy 

a csaknem 50 fokra felforrósodott és megolvadt aszfalt alatt húzódó vezetékek működésképtelenek lettek. Áramszünetet jelentettek több szicíliai városból. 

Enrico Tarantino cataniai polgármester válsághelyzet kinyilvánítását kérte, amelyről a katasztrófavédelem vezetője, Nello Musumeci hétfőn határoz a hatóságok és a közüzemeltetők képviselőivel tartandó egyeztetésen. 

Miközben Olaszország északi részén heves viharok és esőzések váltották a korábbi hőséget, a déli tartományokban egyelőre nem csökkent a kánikula, amely az előrejelzések szerint szerdáig eltart. Palermóban és térségében 45, Catania és Siracusa térségében 48 fokot várnak. Hasonlóképpen a következő napokban Szardínián is jóval 40 fok fölött marad a hőmérő higanyszála, az előrejelzések 48 fokos meleget jósolnak. A tengervíz hőmérséklete is túllépi a harminc fokot. 

A szigeteken enyhülés szerdától várható. Rómában hétfőn 39 fokot várnak, majd a következő napokban a hőmérséklet visszaesik 35 alá. 

Evakuálják Rodoszt – Tombolnak az erdőtüzek

Az erős szelek által gerjesztett, a sziget központjától kelet felé 9 kilométer hosszan húzódó tűz rendkívüli körülmények között tombol