Az Oppenheimer című film hatalmas közönségsikere miatt a szokásosnál nagyobb tömegre számít az amerikai hadsereg az új-mexikói kísérleti telepen, ahol az első atombombát felrobbantották.

A film után az amerikai nézők a robbanás helyszínére is kíváncsiak lesznek.

Az atombomba atyjáról készített filmet múlt pénteken mutatták be világszerte, Magyarországon is, és hétvégén 82,4 millió dollárt hozott a Universal stúdiónak.

A kísérleti telepet évente kétszer nyitják meg a nagyközönség előtt, legközelebb október 21-én. „Ha valaki nincs az első ötezer látogató között, akkor valószínűleg nem jut be a kapun a délután kétórás zárásig” – figyelmeztetett az amerikai hadsereg a telep internetes oldalán. 

Előzetes becslések szerint akkora lesz az érdeklődés, hogy két órán keresztül kell majd várakozni a bebocsátásra.

 

Évente kétszer nyitják meg a nagyközönség előtt a robbantás helyszínét.

A telepen robbantották fel 1945. július 16-án, pontosan 5.29.45-kor a Gadget (magyarul bigyó) néven ismert, 180 centiméter átmérőjű gömböt, amely egy grépfrút méretű plutóniumszívet rejtett. Az volt addig a legnagyobb hatóerejű fegyver, amelyet az ember valaha létrehozott.

Nem egészen egy hónappal később az amerikaiak ledobták ez első atombombát először Hirosimára, majd Nagaszakira, amelyek több mint százezer ember halálát okozták, és véget vetettek a II. világháborúnak.

A következő nyílt napot jövő április 6-án tartják a kísérleti telepen.