Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz elnök meglátogatta a Lampedusa szigetén található migránsfogadó központot, miután az ország uniós segítséget kért a hajóval érkező menekültek tömegei miatt – írta a BBC.

At least  5,000 migrants swamp Italy’s Lampedusa in single day. One baby died near shore as a boat capsizedItaly - September 13, 2023.At least 5,000 migrants swamp Italy’s Lampedusa in single day. One baby died near shore as a boat capsized .Archive photo Italy/Sicily, Lampedusa - April 15, 2023. Lampedusa Island In Humanitarian Emergency For Frequent Disembarking Of MigrantsSeptember , 2023
Fotó: Northfoto

Az olaszországi Lampedusa szigetén katasztrofális állapotok uralkodnak. A hét folyamán több mint 8 ezer afrikai migráns szállt itt partra, miközben a Vöröskereszt közleménye szerint a helyi befogadóközpontot mindössze 400 emberre tervezték.

A helyi lakosság védelme érdekében az olasz elnök felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtsanak segítséget a probléma kezelésében. Vasárnap von der Leyen a szigetre utazott Melonival, hogy élőben is megtekintsék a helyzetet.

Ez egy közös európai kihívás, amire együtt kell választ adnunk. Megígérem, hogy fokozni fogjuk a menekültek elszállítását, és keményebben fogunk fellépni az embercsempészek ellen, akik a mostani állapotokért felelősek 

– nyilatkozta a Bizottság elnöke a Lampedusán tartott közös sajtótájékoztatón. Vond der Leyen többször is megdicsérte a sziget lakóit a migránsoknak nyújtott támogatásukért.

Meloni szerint 

ezt a problémát Olaszország egyedül nem tudja megoldani, 

arról nem is beszélve, hogy a „határországokra” nehezedő nyomást hamarosan minden tagállam meg fogja érezni. Idén eddig közel 126 ezer migráns érkezett a mediterrán országba, ami körülbelül a kétszerese a 2022-es év azonos időszakának.

Az érkezők számának megugrása miatt szombaton Lampedusa lakossága tiltakozást szervezett egy új, a migránsok befogadására szolgáló sátortábor felállítása ellen.

Lampedusa azt mondja, hogy állj! Nem akarunk sátortáborokat. Ez az üzenet Európának és az olasz kormánynak szól. Lampedusa lakói belefáradtak

– nyilatkozták a demonstráció szervezői.

Meloni hosszú ideje egy közös európai tengeri blokád mellett kampányol, amely megakadályozhatná, hogy a Földközi-tengeren keresztül hajóval érkező menekültek elérjék a kontinens partjait. Az olasz elnök emellett felszólította az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a Tunéziával kötött megállapodás végrehajtását, amely az afrikai oldalon gátolná meg a migránsok vízre szállását.

A júliusban aláírt megállapodás szerint az EU 110 millió euróval támogatná az észak-afrikai ország lépéseit embercsempészet megállítására, a határok megerősítésére és a migránsok visszaküldésére.