Finnország eltörli a papíralapú útleveleket. A finn határőrség elindított egy kísérleti programot, amely lehetővé teszi, hogy a kiválasztott járatok utasai az úgynevezett digitális utazási igazolványok (Digital Travel Credentials, DTC) segítségével haladjanak át a határellenőrzésen.

Finland,Passport,On,A,Black,Suitcase,Travel,Bag,-,Finnish
Finland Passport on a Black Suitcase Travel Bag - Finnish
Fotó: Shutterstock

Ahelyett, hogy sorban állnának, és a határőrség személyesen ellenőrizné az útlevelüket, a programban részt vevő finn utazók a kijelölt ellenőrző pontokon egy alkalmazást szkennelhetnek be a telefonjukon. 

A digitális útlevél ugyanolyan megbízható, mint a papíralapú változata, és a biztonság veszélyeztetése nélkül lehetővé teszi a zökkenőmentes és gyors határátlépést

– áll a finn határőrség közleményében.

A 2024 februárjáig tartó próbaidőszak alatt a digitális útlevél csak a finnországi helsinki és három brit repülőtér (Edinburgh, London és Manchester) közötti Finnair-járatokon lesz érvényben. 

A kísérleti programban bármely finn állampolgár részt vehet – írja az Afar. A részvételhez a finn állampolgároknak először le kell tölteniük a finn határőrség által kifejlesztett FIN DTC alkalmazást a telefonjukra, majd a regisztrációhoz fel kell keresniük egy rendőrségi szolgálati pontot, hogy aláírjanak egy beleegyező nyilatkozatot, és készítsenek róluk egy az arcfelismeréshez használt fényképet. 

A finn határőrség szerint az alkalmazás segítségével az utasok gyorsabban átjuthatnak a biztonsági ellenőrzésen, ami különösen hasznos most, amikor rekordszámban utaznak Európába. Amikor a határellenőrzésre kerül sor, az utazóknak csak be kell szkennelniük egy kódot az alkalmazáson. 

Horvátország is kísérletezik a digitális útlevéllel

A digitális útlevél kísérleti programja a tervek szerint még ebben az évben elindul a horvát főváros, Zágráb nemzetközi repülőterén is, bár a hivatalos időpontot még nem jelentették be. Mindkét programot az Bizottsága finanszírozza. 

A kísérleti programok többek között azt mutatják, hogy az Európai Unió határbiztonsága a digitális jövő felé halad. 

Az EU várhatóan 2024-ben vezeti be az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) elnevezésű új beutazási követelményt. Ez 30 európai országba (a schengeni térség 27 országába, valamint Bulgáriába, Ciprusra és Romániába) ad beutazási engedélyt, amely három évig vagy az útlevél lejártáig érvényes, attól függően, hogy melyik következik be előbb. 

Az ETIAS bevezetését részben a hamarosan hatályba lépő európai be- és kilépési rendszer (EES) fogja elősegíteni. Ez egy olyan technikai alapú folyamat, amely nyomon követi a látogatókat a határátlépés során.

Kiderült, melyik a világ legerősebb útlevele, a magyar jobb, mint a kanadai

A vízummentességi rangsor elején és végén lévők közötti szakadék nagyobb lett, mint valaha. Világviszonylatban a magyar útlevél a hatodik legerősebb okiratnak számít.