A 2023-as globális útlevélranglista élén öt év után Japán lecsúszott az első helyről a Henley Passport Index közlése szerint, amely a globális utazási lehetőségeket méri abból a szempontból, hogy a különböző állampolgárok hány országba utazhatnak vízum nélkül. 

Idén Japán a harmadik helyre esett vissza, az új első helyezett pedig Szingapúr lett, amelynek polgárai a világ 227 destinációjából 193 úti célt látogathatnak vízummentesen

 – írta meg a CNN

Passport,On,Map
útlevél, vízum
Fotó: Shutterstock

Németország, Olaszország és Spanyolország a második helyre került 190 célállomás vízummentességével, míg Japán és Dél-Korea mellett Ausztria, Finnország, Franciaország, Luxemburg és Svédország csatlakozik a 3. helyhez, összesen 189 úti célt érhetnek el vízum nélkül.  

Az Egyesült Királyság a 4. helyet szerezte meg – az ország ezt a pozíciót 2017 óta nem töltötte be  –, eközben az Egyesült Államok további két helyet zuhant vissza, jelenleg a nyolcadik helyen áll, és az állampolgárai mindössze 183 úti célt érnek el vízummentesen. 

A Henley & Partners legfrissebb közleményében megjegyzi, hogy a 18 éves rangsoruk történetében a vízummentesen elérhető úti célok átlagos száma csaknem megkétszereződött: 58-ról 109-re emelkedett. 

A vízummentességi rangsor elején és végén lévők közötti szakadék azonban nagyobb lett, mint valaha. Afganisztán állampolgárai csak 27 úti célt kereshetnek fel vízum nélkül, Irak 29 célállomást, Szíria pedig 30 országot látogathat meg szabadon. Cristian H. Kaelin, a Henley & Partners elnöke megjegyzi, hogy Szingapúr az elmúlt évtizedben azzal volt elfoglalva, hogy nagyobb utazási szabadságot biztosítson állampolgárainak, és 25 új úti célt látogathatnak meg szabadon.

A top 10-ben szereplő országok közül az Egyesült Államok mindössze 12 további úti célt biztosít vízummentesen az állampolgárainak

– közölte a Henley & Partners elnöke. Greg Lindsay, a Cornell Tech Jacobs Institute munkatársa a Henley & Partners közleményében úgy fogalmazott: „A történet egyszerű: többé-kevésbé egy helyben állva az Egyesült Államok lemaradt. Amerika könyörtelen lecsúszása a rangsorban figyelmeztetés a szomszédos Kanadának és az angolszász világ többi részének is.

2023-ban a legjobb útlevelek:

1. Szingapúr (192 úti cél)

2. Németország, Olaszország, Spanyolország (190 úti cél)

3. Ausztria, Finnország, Franciaország, Japán, Luxemburg, Dél-Korea, Svédország (189 úti cél)

4. Dánia, Írország, Hollandia, Egyesült Királyság (188 úti cél)

5. Belgium, Cseh Köztársaság, Málta, Új-Zéland, Norvégia, Portugália, Svájc (187 úti cél)

6. Ausztrália, Magyarország, Lengyelország (186 úti cél)

7. Kanada, Görögország (185 úti cél)

8. Litvánia, Egyesült Államok (184 úti cél)

9. Lettország, Szlovákia, Szlovénia (183 úti cél)

10. Észtország, Izland (182 úti cél)

A legrosszabb útlevelek:

101. Szíria (30 úti cél)

102. Irak (29 úti cél)

103. Afganisztán (27 úti cél)

Ezek az országok kérik a legtöbbet az útlevélért

Kiderült, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet országai közül hol kell a legtöbbet és a legkevesebbet fizetni az útlevélért és a vízumért. Az előbbit a legborsosabb áron Ausztrália, az utóbbit pedig az Egyesült Államok adja.