Közélet

Jóváhagyta az új hadügyminiszter kinevezését az ukrán parlament

Rusztem Umerov kiemelte a háború folytatásának költségeit parlamenti beszédében.

Jóváhagyta szerdán Rusztem Umerov hadügyminiszter kinevezését az ukrán parlament (Verhovna Rada). Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Umerov kinevezése kapcsán hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal vívott háború idején óriási felelősség a tárca vezetése, ezért arra számítanak, hogy az új miniszter gyorsan hozzálát feladataihoz, és folytatja a védelmi rendszer reformját.

Az új tárcavezető Olekszij Reznyikovot váltja a pozícióban Volodimir Zelenszkij elnök javaslatára. A törvényhozás hadügyi bizottsága már kedden megszavazta kinevezését. Az ukrán elnök vasárnap jelentette be Reznyikov menesztését, és rögtön Umerovot ajánlotta a helyére.

Rustem Umerov speaks in the Ukrainian parliament during voting in favour of his nomination as the Ukrainian defence minister in Kyiv on September 6, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukraine's parliament approved President Volodymyr Zelensky's nomination of Rustem Umerov, a Crimean Tatar, as Kyiv's new defence minister after the resignation of Oleksiy Reznikov. (Photo by ANDRII NESTERENKO / AFP)
Fotó: Andrii Nesterenko / AFP

A most 41 éves Umerov tavaly szeptember óta az ukrán Állami Vagyonalapot vezette, de részese volt az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodásról szóló tárgyalásoknak is.

„Új, az eddigieknél is fontosabb kihívások várnak ránk. A lehető leghatékonyabban kell működnünk, mert minden órányi késlekedés védelmezőink életébe kerül” – olvasható az új tárcavezető Facebookra feltöltött bejegyzésében, melyben támogatóinak is köszönetet mondott.

Umerov a Verhovna Radában elmondott beszédében kiemelte, hogy Ukrajna védelmi kiadásai napról napra nőnek, így már a harmadát teszik ki, miközben az idei év végéig további 250 milliárd hrivnyára (2400 milliárd forint) lesz szükség a katonák juttatásaihoz. Ráadásul ezek a számok napról napra nőnek – emelte ki a védelmi tárca új vezetője, akit a Liga.net helyi hírportál idézett.

Az új hadügyminiszter szerint 

2021-hez viszonyítva már közel hatszorosára nőttek a védelmi és biztonsági kiadások, míg az ukrán fegyveres erőkre fordított összeg a tízszeresére. 

Miközben az állami kiadások összesen 3 ezermilliárd hrivnyát (30 ezermilliárd forint) tesznek ki, addig a hadikiadások 1600 milliárdot (16 ezermilliárd forint). Eközben Ukrajna költségvetési bevételei nem haladják meg az 1400 milliárd hrivnyát, tehát több mint 1500 milliárd hrivnyára van szükség a harc folytatásához.

Az ukrán költségvetés az idén rekordnagyságú, 38 milliárd dolláros (13 ezermilliárd forint) hiánnyal számol. Volodimir Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy a Nyugat segít fedezni ezeket a kiadásokat.

 

Reznyikov Umerov Ukrajna
Kapcsolódó cikkek