Nem várta meg a hivatalos döntést és benyújtotta lemondását Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. Távozását Volodimir Zelenszkij elnök kezdeményezte, írja a CNN a tárcavezető az X-en (korábban Twitter) megjelent posztjára hivatkozva.

Reznyikov megelőzte a döntést.
Fotó: SERGEI CHUZAVKOV/AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntése értelmében benyújtottam lemondásomat az ukrán parlamentnek, készen állok a bejelentésre. Megvédjük országunkat!

– jelentette be Reznyikov.

A miniszter nemrég azt állította, biztos benne, hogy megnyerik a háborút és elismerte: Ukrajna csak akkor csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, ha a háború már véget ért.

Zelenszkij korábban megígérte, hogy megszabadítja a kormányt a korrupciótól, az egyik oka annak, hogy 2019-ben gyorsan hatalomra jutott. Az egykori humorista, aki Ukrajna elnökét alakította egy nagy sikerű tévéműsorban, megválasztásakor nulla politikai tapasztalattal rendelkezett – de sikerült megérintenie a nemzetben mélyen gyökerező csalódottságát és undorát a burjánzó korrupció miatt – idézi fel az elnök pályafutásának kezdetét a CNN.

Ukrajna tavaly lett hivatalosan EU-tagjelölt állam, de Brüsszel egyértelművé tette, hogy Kijevnek fokoznia kell a korrupció elleni küzdelmet, ha teljes jogú taggá akar válni.

Ukrajna újonnan kinevezett védelmi minisztere, a közgazdasági végzettséggel rendelkező Rusztem Umerov még a magánszektorban kezdte pályafutását, amikor az ország egyik vezető mobilszolgáltatójához csatlakozott 2004-ben. Kilenc évvel később, 2013-ban megalapította saját befektetési cégét, az ASTEM-et és annak alapítványát. A Magyar Nemzet cikke szerint a férfi muszlim vallású, és a szovjet Üzbegisztánban született, ahová a családját Sztálin idején száműzték. Umerov gyermekként visszaköltözött az ukrajnai Krímbe, amikor a tatárok visszatérhettek.