További 2,3 milliárd dolláros, nem katonai segélyt jelentett be Ukrajnának Jun Szogjol dél-koreai elnök vasárnap a G20-ak újdelhi csúcstalálkozóján. Ebből 300 millió dollárt 2024-ben folyósítanak humanitárius segélyként.

Volunteers,Collecting,Donations,For,The,Needs,Of,Ukrainian,Migrants,,Humanitarian
Fotó: Shutterstock

A fennmaradó 2 milliárd dollárt 2025-től kapja meg Ukrajna hosszú lejáratú, alacsony kamatozású kölcsönök formájában a Dél-Korea és más országok közötti együttműködés ösztönzésére létrehozott Gazdaságfejlesztési Együttműködési Alap (EDCF) révén. Szöul részt vesz az Oroszország elleni pénzügyi szankciókban, és humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának, azonban Kijev kérése ellenére sem küld fegyvereket.

Legutóbb májusban, a hét legfejlettebb ipari ország (G7) hirosimai csúcstalálkozóján tett ígéretet a dél-koreai elnök ukrán kollégájának, hogy olyan eszközöket küld, amelyekre Ukrajnának nagy szüksége van, köztük aknamentesítő berendezéseket és mentőautókat a hadseregnek. Nem a kelet-ázsiai ország az egyetlen, amely humanitárius segélyekkel segíti keleti szomszédunkat. Például a háború kezdete óta 106 kamionnyi szállítmányt, élelmiszert, ruházatot, generátorokat, játékokat juttatott Ukrajnába a Vatikán, valamint Magyarország is hasonló módon járt el.

Légvédelmi rakétákat ad Ukrajnának Norvégia

Ukrajna folyamatosan kér, és gyakran kap is fegyvereket nyugati szövetségeseitől. Norvégia az ukrán légvédelem megerősítéséhez ad újabb segítséget. A norvég kormány úgy döntött, hogy IRIS-T légvédelmi rendszerekhez használt rakétákat szállít Ukrajnába. A norvég kormány nem hozott nyilvánosságra részleteket, azt sem árulta el, hány darab rakéta átadásáról van szó.