Közélet

Újabb segélyszállítmányt visz Ukrajnába a Vatikán, Lvivben pedig özvegyeknek és árváknak nyitnának menedéket

A Vatikán újabb kamionokat indít útnak Ukrajnába. A segélyszállítmány 300 ezer adag tartósított élelmiszert tartalmaz, amelyeket a háborúval leginkább sújtott területekre juttatnának el. A vatikáni tervek szerint Lviv városban egy óvóhelyet nyitnának, ahol özvegyeket és árván maradt gyerekeket fogadnának be.

A háború 2022. februári kezdete óta már 106 kamionnyi szállítmányt: élelmiszert, ruházatot, generátorokat, játékokat juttattak Ukrajnába – közölte a pápai állam jótékonysági szolgálatot végző hivatala szerdán.

Volunteers,Collecting,Donations,For,The,Needs,Of,Ukrainian,Migrants,,Humanitarian
Fotó: Shutterstock

Konrad Krajewski bíboros, a közvetlenül Ferenc pápa hatáskörébe tartozó, úgynevezett alamizsnahivatal vezetője bejelentette: 

a következő segélyszállítmány 300 ezer adag, fagyasztva szárított levest tartalmaz, amelyet a háborútól leginkább sújtott ukrajnai térségekbe juttatnak el.

A mostani, kétkamionnyi humanitárius szállítmány Dél-Koreából érkezett: egy ázsiai vállalat által felajánlott, háromszázezer adag liofilizált levesről van szó. Az étel kiemelkedően tápláló, és elkészítéséhez elegendő egy kis meleg víz.

Az ukrán–orosz béketervről egyeztetett a pápával Novák Katalin

Novák Katalin a Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin halálát nem tartja Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma gyengülése jelének, és attól tart, „Moszkva egy hosszú háborúban érdekelt”.

A szállítmány előkészítését és a járművekre való felpakolását 30 önkéntes hajléktalan végezte, akik a Ferenc pápa által létrehozott, Vatikánhoz közeli menhely vendégei. A teherautók a római Hagia Sophia-templomtól indulnak, amely a helyi ukrán közösség központja.

Az első szállítmányok idején az egyik járművet személyesen a bíboros vezette.

Konrad Krajewski hozzátette, hogy további terveik között szerepel egy otthon megnyitása Lvivben háborús özvegyek és egyedül maradt gyermekes anyák számára.

 

Ukrajna Vatikán segélyszállítmány
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek