A résztvevők mind sikeresnek ítélték a 19 legnagyobb gazdaság, valamint az és immár az Afrikai Unió alkotta G20-ak vasárnap véget ért újdelhi csúcstalálkozóját, azonban Kijev ezzel aligha ért egyet. Ugyanis a csoport tegnap kiadott zárónyilatkozatában tartózkodott attól, hogy nyíltan elítélje Oroszországot, inkább a háború következtében előállt emberi szenvedést emelte ki, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tartózkodjon erő alkalmazásától területszerszerzés végett.

Újdelhi, 2023. szeptember 4.
A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 logója Újdelhiben 2023. szeptember 4-én. A G20-as országcsoport állam- és kormányfői csúcstalálkozóját szeptember 9-én és 10-én rendezik Újdelhiben.
MTI/EPA/Haris Tjagi
Fotó: Haris Tjagi / MTI / EPA

Keleti szomszédunk, amely nem kapott meghívót az indiai tanácskozásra, élesen bírálta a zárónyilatkozatot. Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője szerint a G20-nak nincs mire büszkének lennie. Nyikolenko úgy véli, hogy a dokumentumban nem ukrajnai háborúra, hanem „Oroszország Ukrajna ellen indított támadó háborújára” kellene hivatkozni. Ezenfelül a G20-nak egyhangúlag el kellett volna ítélnie Moszkvát.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Freedom televízió műsorában az ukrajnai háború reklámozójának nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. Szerinte több olyan nemzetközi elfogatóparancsra lenne szükség, mint amilyet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával, hogy megakadályozhassák Lavrov fellépéseit, bár ennek aligha van realitása.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója úgy ítélte meg, a zárónyilatkozat jó munkát végez azzal, hogy kiáll azon elv mellett, hogy az államok nem használhatnak erőt területszerzés érdekében, illetve nem sérthetik meg más országok területi épségét, szuverenitását, valamint politikai függetlenségét. Emmanuel Macron francia elnök megjegyezte, hogy a nemzetközi gazdasági kérdések megoldására létrehozott G20 nem feltétlenül a legjobb platform, amitől diplomáciai előrelépést lehet várni Ukrajna ügyében. 

Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a zárónyilatkozat nem jelent diplomáciai győzelmet Oroszországnak. Szergej Lavrov sikeresnek nevezte a csúcstalálkozót, mivel sikerült elhárítani a Nyugat arra irányuló kísérleteit, hogy ukránosítsák a csúcstalálkozó napirendjét. Recep Tayyip Erdogan török elnök újságíróknak nyilatkozva óva intett attól, hogy Oroszországot kizárják a Fekete-tengeri gabonaegyezmény új változatának kidolgozására irányuló megbeszélésekből, mivel az fenntarthatatlan lenne.

Lavrov valóságtól elrugaszkodottnak nevezte António Guterres nemrég előterjesztett újabb javaslatát a gabonaszállítási egyezmény visszaállítására. Azt mondta, az ENSZ-főtitkár levelének olvasásakor az embernek olyan benyomása támad, hogy Guterres eszközként hagyja magát felhasználni az egyik érdekelt fél által.

Lula brazil elnök közölte, hogy Putyint nem fogják letartóztatni a brazíliai G20-csúcstalálkozón

Vlagyimir Putyin orosz elnököt meghívják a G20-ak jövő évi Rio de Janeiró-i találkozójára – jelentette ki Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő a Firstpost hírműsornak nyilatkozva. Hozzátette: Putyint nem fogják letartóztatni a dél-amerikai országban, ha elmegy a találkozóra. Lula azt is elárulta, hogy a riói esemény előtt részt vesz a fejlődő országokat tömörítő BRICS Oroszországban esedékes találkozóján.