Vlagyimir Putyin orosz elnököt meghívják a G20-ak jövő évi Rio de Janeiró-i találkozójára – jelentette ki Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő a Firstpost hírműsornak nyilatkozva. Hozzátette: Putyint nem fogják letartóztatni a dél-amerikai országban, ha elmegy a találkozóra. Lula azt is elárulta, hogy a riói esemény előtt résztvesz a fejlődő országokat tömörítő BRICS Oroszországban esedékes találkozóján.

BRAZIL-POLITICS-CORRESPONDENTS-LULA DA SILVA
Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök nem fogja letartóztatni Putyint.
Fotó: AFP

Ha én leszek Brazília elnöke és Putyin az országba jön, semmiképpen sem fogják letartóztatni

– szögezte le a politikus. Lula szerint nem szabad, hogy bizonyos geopolitikai ügyek zátonyra futtassák a G20-as országcsoport újdelhi csúcstalálkozóját. Hozzátette: konfliktus helyett együttműködésre és békére van szükség. India a csúcstalálkozó záróeseményén hivatalosan is átadta a G20-ak soros elnökségi tisztét Brazíliának, Modi pedig azt javasolta, hogy a csoport novemberben virtuális csúcstalálkozót tartson  – írja az Al-Dzsazíra és a Reuters.

Putyin ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával. Amennyiben olyan országba utazik, amely részese az ICC statútumának, letartóztathatják. Brazília ezt 2000-ben írta alá. Az orosz elnököt azóta több nemzetközi eseményen is Szergej Lavrov külügyminiszter képviselte.

Korábban Cyril Ramaphosa, a dél-afrikai köztársaság elnöke arra kérte az ICC-t, hogy a BRICS-országok augusztus találkozóján ne kelljen őrizetbe vennie Vlagyimir Putyint, mert az hadüzenetnek minősülne. Végül az eseményen Lavrov képviselte az eurázsiai országot.

Együttműködne Európával a kínai miniszterelnök

A Kína és az közötti kapcsolatok mélyítését és a kétoldalú együttműködést szorgalmazta szombaton Li Csiang kínai miniszterelnök Újdelhiben, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján tartott egyeztetésén. A kínai kormányfő szerint a távol-keleti ország gazdasági fejlődése lehetőségeket jelent Európának és a világ többi részének.