Közélet

Az ukránok kiakadtak – erős üzenetet küldtek Bidenéknek

Ukrajna nem tudja elfogadni, hogy a G20 csoport nyilatkozatában nem ítélte el, sőt, meg sem említette Oroszországot, csupán békét követelt.

Ukrajna szerint a G20 csoport állásfoglalását követően nincs mire büszkének lenni, hiszen a háborúval kapcsolatban még Oroszország nevét sem merték leírni a világ vezető hatalmai – foglalta össze a külpolitikai fejleményeket a Sky News.

Fotó: AFP

Azt lapunk is megírta, hogy az Újdelhiben aláírt dokumentum közhelyparádéba fulladt, a G20 nem ítélte el Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, csupán abban állapodtak meg a tagjai, hogy minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától a területszerzés céljából.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a közlemény „nagyon erős nyelvezetet használ”, Olaf Scholz német kancellár pedig azt állította, a nyilatkozat egyértelmű álláspontot képvisel Oroszország Ukrajna elleni inváziójával kapcsolatban.

Az ukrán külügyminisztérium viszont úgy gondolja,

részvételük a találkozón lehetővé tette volna, hogy a csoport tagjai jobban megértsék a háborús helyzetet. Csakhogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a házigazdától nem kapott meghívást.

India a háború kezdete óta nem ítélte el Oroszország támadását.

Történelmi lehetőség előtt áll Joe Biden

Az Egyesült Államok elnöke javíthatta kapcsolatait az eddig inkább Vlagyimir Putyinhoz húzó országokkal a legfejlettebb országok vezetőinek találkozóján.

 

Olaf Scholz Ukrajna Oroszország nyilatkozat
Kapcsolódó cikkek