Közélet

Választást tartanak a megszállt területeken az oroszok

Már el is kezdték begyűjteni a szavazatokat, házról házra járnak a választási bizottságok.

Elkezdődött a korai szavazás az Oroszország által megszállt ukrán területeken csütörtökön, noha a nemzetközi jog szerint a voksolás illegális. A helyhatósági választások Zaporizzsja és Donyeck régió orosz fennhatóság alatt álló részén kezdődtek el, azért, mert azok a területek túl közel vannak a frontvonalhoz, így nehéz megközelíteni őket.

A tervek szerint a választási bizottságok tagjai házról házra keresik fel 375 falu több mint 214 ezer lakosát. 

A szavazás az orosz helyhatósági választások lezártáig, vagyis szeptember 10-ig tart.

The,Choice,Is,Between,Ukraine,Or,Russia.,Choosing,The,Path
The choice is between Ukraine or Russia. Choosing the path of development of the concept. Military support of the parties to the conflict. the referendum in europe
Fotó: Dmitriy Melnikov

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly jelentette be Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régió Oroszországhoz csatolását, noha Moszkva nem ellenőrizte a régiók egészét. Májusban az orosz törvényhozók arról döntöttek, hogy engedélyezik a szavazást a háborús helyzetben is, így a régiók lakosai szavazhatnak az önkormányzati választáson éppúgy, mint a jövő évi elnökválasztáson, ahol Putyint ötödjére választhatják meg elnöknek – írja a Bloomberg.

Luhanszkban és Herszonban csak a jövő héten kezdődik meg a szavazás, amely, mint fentebb is írtuk, szeptember 10-ig tart. Hatalmas és gyakran nehezen elérhető távol-keleti és szibériai területei miatt Oroszországban nem szokatlan a korai szavazás, így egyes régiókban már augusztus 25-én megnyíltak az urnák a választók előtt. 

Tavaly szeptemberben pedig kevéssé szabadnak és legitimnek tartott népszavazást is rendezett Oroszország a négy terület jövőjéről, melyen a Kreml álláspontja győzött. A népszavazást Ukrajna szövetségesei nem tartják legitimnek.

 

szavazás Putyin Oroszország
Kapcsolódó cikkek