Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, mandátumának lejárta után Volodimir Zelenszkij legitim célponttá válik Oroszország számára.

Fotó: YULIA ZYRYANOVA/SPUTNIK / AFP

Úgy vélekedett, hogy 

el kell fogni és bíróság elé kell állítani az orosz állampolgárok és ukránok ellen elkövetett bűncselekményei miatt,

 vagy ha ez nem lehetséges, úgy kell vele szemben eljárni, mint egy terroristával, ahogy ez Sztepan Bandera, az ukrán nacionalisták példaképe esetében történt (akit a KGB 1959-ben Münchenben meggyilkolt).

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a társadalom egyes rétegeiben zavargások törjenek ki, "amelyeket keményen el fognak nyomni", vagy – mint mondta – merényletet hajtsanak végre a "gonosz kokainista bohóc" ellen, ahogy Adolf Hitler náci vezér ellen tette Claus von Stauffenberg ezredes 1944 júliusában. 

Különösen, ha az elégedetlen ukrán oligarchia egy része úgy dönt, hogy eltávolítja az őrült színészecskét, és egy lojálisabb figurával helyettesíti

 – fogalmazott Medvegyev. Ez azonban sem az ukránok számára, sem számunkra nem változtat semmit. Hacsak nem jelenik meg egy új operettfigura, akit nem korlátoz a saját maga által elrendelt tiltás az Oroszországgal folytatandó tárgyalásokat illetően – tette hozzá.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak nyilatkozva kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy a Kreml továbbra is Zelenszkijt tekinti-e Ukrajna legitim vezetőjének. Kijelentette, hogy az ukrán elnök hivatali idejének lejárta nem befolyásolja az orosz "különleges hadművelet" céljait és a harci cselekmények menetét. Egy másik, arra vonatkozó felvetésre, hogy Moszkva legitimnek tartja-e a jelenlegi ukrán elnök hatalmon maradását mandátumának lejárta után, a szóvivő emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteki harbini kijelentésére, amely szerint erre elsősorban Ukrajna alkotmánybíróságának, az ország politikai és jogi rendszerének kell választ adnia. Megjegyezte, hogy ha eljutnának a dokumentumok aláírásához, akkor Oroszországnak "egy ilyen sorsdöntő területen egy legitim kormánnyal kellene (őket) aláírnia".