Közélet

A világ kudarcot vallott a kétállami megoldással a Közel-Keleten – mondta Joseph Borrell

„A világ szánalmas kudarcot szenved” – mondta Borrell szombaton Pekingben.

Josep Borrell, az EU külügyi főnöke szerint a világ kudarcot vallott azon erőfeszítései során, hogy kétállami megoldást találjanak az izraeliek és a palesztinok számára – közölte a Haaretz.com.

Fotó: AFP

„A világ szánalmas kudarcot szenved” – mondta Borrell szombaton Pekingben, rámutatva, hogy a kétállami megoldás 30 éve nem járt sikerrel. Azt is elismerte, hogy bár a két külön állam kívánatos célja a jövőben az izraeliek és a palesztinok számára, ez nem fogja megoldani a múlt hétvégén kirobbantott jelenlegi konfliktust.

Borrell a kínai fővárosban beszélt Wang Ji külügyminiszterrel a nemzetközi biztonsági kérdésekről. „Jelenleg súlyos humanitárius helyzetnek vagyunk tanúi Gázában” – mondta Borrell. Megismételte, hogy támogatja az ENSZ álláspontját, nyilvánosan elhatárolódva az izraeli hadsereg felhívásától Gáza északi részének tömeges evakuálására. Ennyi ember nem tudott ilyen rövid idő alatt elindulni, ez „egyszerűen lehetetlen, nem lehet ekkora embert megmozgatni” – mondta Borrell.

Izraelnek joga van megvédeni magát – tette hozzá, de mint mondta, ezt a jogot a nemzetközi joggal összhangban kell gyakorolni.
Arra a kérdésre, hogy felszólította-e Kínát, hogy használja ki befolyását a Közel-Keleten, Borrell azt mondta, megbeszélték, mit tehetnek a helyzet kezelése érdekében. Kína igyekszik megőrizni semleges pozícióját és jó kapcsolatokat fenntartani Izraellel és a palesztinokkal. Peking nem ítélte el a Hamász támadásait, de bírálta, hogy civilek haltak meg a konfliktusban.

Josep Borrell: az ellenzi Tajvan függetlenségét és nem fél a többpólusú világrendtől

Kínával együtt kell működnünk, ahogy Kínának velünk, mivel a világ egyre jobban függ egymástól – írta Joseph Borrell egy kínai lapban megjelent véleménycikkében. Tajvan függetlenségének elismerését az EU ellenzi.

 

 

Közel-Keleten izraeli háború világ kudarc Josep Borrell
Kapcsolódó cikkek