Az ellenzi Tajvan függetlenségének elismerését és a térségben a feszültség fokozódását – nyilatkozta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozta október 13-án.

„Álláspontunk egyértelmű: nem ismerjük el Tajvant független államként és elfogadhatatlan bármelyik fél félelemkeltése vagy kényszer, provokáció, esetleg erőszak alkalmazása” – írta Borrell a South China Morning Post újságban közölt véleménycikkében.

EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell leaves after delivering a speech at Peking University in Beijing on October 13, 2023. (Photo by Pedro PARDO / AFP)
Fotó: AFP

Azért jöttem Kínába, hogy őszintén beszéljek az EU–Kína kapcsolatainkban fennálló akadályokról, és beszéljek arról, hogyan kezeljük ezt a kapcsolatot hatékonyabban – tette hozzá Borell. Mint mondta,„Kínával együtt kell működnünk, ahogy Kínának velünk, mivel a világ egyre jobban függ egymástól.”

Leszögezte: 

Nem félünk a többpólusú világtól. A többpólusú világ azt a tényt tükrözi, hogy a gazdagság egyre több nemzetre terjedt el, és ezt üdvözöljük.

A többpólusú világot is szabályozni kell

Ám véleménye szerint a békés működéshez ez a többpólusú világ is szabályozást igényel. Borrell szeirnt, az Európai Unió nem akarja megfékezni Kína globális felemelkedését. Éppen ellenkezőleg, azt szerené, hogy Kína jobban részt vegyen olyan globális kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, az egészségügy és a fejlődő országok adósságkönnyítése. Együttműködni kívánunk Kínával minden nagyobb globális kihívásban, ezért a függetlenítés minden formája nemcsak nem kívánatos, hanem lehetetlen is.

Egyensúlytalanság az EU–Kína-külkereskedelemben

Kitért arra is, hogy gazdasági téren az unió kapcsolata jelenleg távolról sem kielégítő. Az unió ugyanis Kína jelentős exportpiaca, de ez a kapcsolat évek óta kiegyensúlyozatlan, és ez az egyensúlyhiány tovább romlik. Ha az európai közvélemény úgy gondolja, hogy a Kínával fennálló kereskedelmi egyensúlyhiányok veszélyeztetik iparunk kulcsfontosságú ágazatait, több protekcionista intézkedést fog követelni. Ezért közös érdekünk a kereskedelmi kapcsolatainkban tapasztalható egyensúlyhiány kezelése.

Szóvá tette még, hogy Kína nehezíti a külföldi cégek megjelenését piacain és a külföldiek tanulási lehetőségét is szűkíti. Ugyancsak felemelte szavát azért, mert szerinte Kína nem elég egyértelmű az Ukrajna ellen folytatott orosz háború ügyében.