Közélet

Az iráni külügyminiszter figyelmeztetett: a háború továbbterjedhet, ha Izrael folytatja Gáza bombázását

Irán és Jordánia is arra figyelmeztet, hogy kiszélesedhet a háború, ha Izrael nem fogja vissza magát.

Az iráni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael támadásai a Gázai övezet ellen nem szűnnek meg azonnal, az erőszak a Közel-Kelet más részeire is átterjedhet. Hosszein Amir-Abdollahian egy körúton vesz részt, amelynek során Bejrút előtt Bagdadba ment, majd a nap folyamán Szíria fővárosába, Damaszkuszba utazott – számolt be a Haaretz.

Fotó: AFP

Irán vezeti az úgynevezett ellenállási tengelyt, amely olyan erős militáns csoportokat foglal magában a térségben, mint a libanoni Hezbollah és az iraki Népi Mobilizációs Erők. Amir-Abdollahian Bejrútban beszélt az újságíróknak, miután találkozott libanoni kollégájával. Találkozott a Hezbollah vezetőjével, Hassan Nasrallahhal, valamint Najib Mikati ideiglenes miniszterelnökkel és a parlament elnökével is.

Aggodalomra ad okot, hogy a háború átterjedhet a libanoni határra, ahol a Hezbollah harcosai készültségben vannak a Hamász dél-izraeli szombati támadása után, amelyben több száz ember meghalt.

Joe Biden amerikai elnök figyelmeztette a közel-keleti szereplőket, hogy ne csatlakozzanak a konfliktushoz, amerikai hadihajókat küld a térségbe, és teljes támogatást ígért Izraelnek.

„A vicces az, hogy egy olyan időszakban, amikor Amerika önmérsékletre szólítja fel a pártokat, megengedi a hamis cionista entitás bűnözőinek, hogy nőket, gyerekeket és civileket gyilkoljanak Gázában” – mondta Amir-Abdollahian. Felszólította a külügyminisztereket és az Iszlám Együttműködési Szervezet vezetőjét, hogy tartsanak találkozót a gázai helyzet megvitatására. (A szervezet 57, jelentős muzulmán lakosságú országot tömörít.)

A Reuters közben arról számolt be, hogy Jordánia is figyelmeztette Izraelt: a palesztinok kitelepítése szélesebb körű konfliktushoz vezethet a térségben. Ájman Szafadi jordán külügyminiszter aggodalmának adott hangot Izrael gázai akcióival kapcsolatban. Szafadi ezeket az intézkedéseket és támadásokat a nemzetközi jog „égbekiáltó megsértésének” minősítette.

 

izraeli háború iráni külügyminiszter Izrael konfliktus
Kapcsolódó cikkek