Közélet

Még a holokauszttúlélők sem éltek meg olyat, mint a Hamász támadása – mondta Izrael magyarországi nagykövete

Az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén szólalt fel Izrael magyarországi nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman. Megköszönte a magyar kormány támogatását, illetve azt kérte, hogy ne hagyják cserben Izraelt. Szerinte a holokauszttúlélők sem éltek meg olyan szörnyűséget, mint amit a Hamász tett. Azt is kifejtette, hogy a Hamász egy olyan terrorszervezet, mint az ISIS.

A Hamász kilenc nappal ezelőtti támadása vízválasztó Izrael számára – mondta Izrael magyarországi nagykövete az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülésén. Jákov Hadasz-Handelszman megköszönte a magyar Országgyűlés támogatását, és kérte a támogatást a nemzetközi színtéren is, hogy Izrael megvédhesse magát.

Budapest, 2023. október 10.Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete beszédet mond a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én hajnalban megtámadott Izrael mellett tartott szolidaritási tüntetésen a budapesti Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél 2023. október 10-én.MTI/Mónus Márton
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete.
Fotó: Mónus Márton / MTI

Közölte: 

október 7-én nem egy terrortámadás történt, hanem egy pogrom, és még a holokauszttúlélők is azt mondják, hogy a holokauszt során sem éltek meg ilyet. 

A Hamász terroristái embereket kínoztak meg, gyermekeket gyilkoltak meg. Ez teljes pusztítás, barbár cselekedet volt, és a Hamász olyan fenyegetést jelent, mint az ISIS – fogalmazott. Hozzátette: a Hamász az ISIS-hez hasonlóan nem tesz különbséget a nemzetiségek között. Megjegyezte, Izraelt meglepetésszerűen érte a támadás.

Kitért arra, hogy nemcsak Izrael érdeke, hogy véget vessenek ennek a barbarizmusnak, hanem a nemzetközi közösségnek is, hiszen a világ több pontján ünneplik a Hamász tetteit. Izrael le akarja törni a Hamász politikai és katonai uralmát a Gázai övezetben, de úgy, hogy az minimális hatással legyen azokra, akik ebben nem érintettek, ezért szólították fel a civileket, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét – mondta.

Kiemelte, hogy az is cél, hogy minden elrabolt túszt visszaszerezzenek. Arra is készülnek, hogy két irányból kell megvédeniük magukat, ha egy második front nyílik meg Libanon felől.

A nagykövet arról is beszélt, hogy bár nem tudni, mi volt az oka a Hamász támadásának, lehetséges indok, hogy az Izraelben zajló erőteljes társadalmi vita miatt a Hamász azt gondolhatta, Izrael meggyengült, nem egységes, ezért jó alkalom lehetett a mostani a támadásra. Egy másik lehetőség, hogy Irán állhatott a háttérben, mert az országot aggasztja, hogy az Amerikai Egyesült Államok az élére állt annak a folyamatnak, amely a helyzet rendezését és ezáltal jelentős változást hozhat a térségben – vélekedett Jákov Hadasz-Handelszman.

Mi az a fehér foszfor, és miért az egyik legkegyetlenebb fegyver, amit egy háborúban bevethetnek?

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet azzal vádolta meg Izraelt, hogy fehér foszfort vetett be Gáza és Libanon ellen. Izrael nem erősítette meg, de nem is tagadta az állításokat. Mi az a fehér foszfor, és háborús bűncselekménynek számít-e a bevetése?

Megjegyezte: 

olyan interpretáció is van, hogy Irán és Oroszország együttesen nehezíti a helyzetet a Közel-Keleten, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajnáról.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: széles körű konszenzus van arról, hogy elítélik a Hamász cselekedeteit és elismerik Izrael önvédelemhez való jogát. Izrael állam megsemmisítése volt a Hamász támadásának célja, ezért sem lehet a világ közömbös ebben a helyzetben – jelentette ki. Hozzátette, hogy lényeges támogatni Izrael állam létét. Megjegyezte: Magyarországon nincsenek tüntetések, amelyeken a Hamász tetteit ünnepelnék, a zsidó közösség számíthat a magyar állam védelmére.

 

izraeli háború Jákov Hadasz-Handelszman magyarországi nagykövet támadás Hamász
Kapcsolódó cikkek