Extra

Mi az a fehér foszfor, és miért az egyik legkegyetlenebb fegyver, amit egy háborúban bevethetnek?

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet azzal vádolta meg Izraelt, hogy fehér foszfort vetett be Gáza és Libanon ellen. Izrael nem erősítette meg, de nem is tagadta az állításokat. Mi az a fehér foszfor, és háborús bűncselekménynek számít-e a bevetése?

Izrael ismét fehér foszfort vethetett be a Hamász múlt szombati támadása után indított megtorló hadjáratban. Korábban 2008–2009-ben használt fehér foszfort az ország Gáza ellen, de 2013-ban emberi jogvédők nyomására azt állították, hogy kivonták a forgalomból a fehér foszforral töltött fegyvereiket.

Phosphate,,Pile,Of,Phosphorous,Powder,,Used,As,A,Fertilizer,Or
A fehér foszfor egy a nemzetközi jogban vitatott anyag. Nem vonatkozik rá tilalom, annak ellenére, hogy rendkívül súlyos károkat okoz az emberi szervezetben. A fehér foszfor rendkívül lassan gyógyuló sérüléseket, akár maradandó károsodásokat okoz az emberi szervezetben.
Fotó: Shutterstock

A fehér foszforhoz való hozzáállás a nemzetközi jogban nem teljesen egységes. Fegyverként kétféle felhasználási módja van: egyrészt füstvédőként használhatják, hogy a csapatmozgásokat rejtve tartsák a rakéták elől, illetve célpontok megjelölésére is bevethetik. A fehér foszfor az égből egy területre leszórva hosszú ideig marad a levegőben, sűrű füstfelhőt képezve.

Emellett emberek elleni eszközként is bevethető. A nemzetközi jog a gyújtófegyverek közé sorolja, mivel oxigénnel érintkezve az anyag rendkívül gyúlékonnyá válik.

Mi az a fehér foszfor?

A fehér foszfor olyan kémiai anyag, amellyel tüzérségi tölteteket, bombákat és rakétákat is meg lehet tölteni. 

Oxigén hatására az anyag meggyullad, a kémiai reakció intenzív, 815 Celsius-fokos hőt hoz létre. Emberek ellen bevetve rendkívül súlyos sérüléseket okoz 

közölte a Human Rights Watch.

A nemzetközi jog szerint nem vegyi, hanem gyújtófegyvernek számít, mivel az oxigénnel érintkezve leadott hővel pusztít, és nincs mérgező hatása. Az anyagot foszforral átitatott filcbe csomagolva szállítják. A fehér foszfornak jellegzetes fokhagymaszaga van.

Hogyan használják a fehér foszfort?

A fehér foszfort elsősorban földi katonai műveletek elrejtésére használják. Az égből leszórt anyag sokáig a levegőben marad, ezzel egy sűrű füstfalat képez, ami elrejti a csapatok mozgását. Emellett az anyag zavarja az infravörös optikát és a nyomkövető fegyverek érzékelőit, így kiváló védelmet nyújthat rakétákkal szemben. 

Amikor egy fehér foszforral töltött töltet a levegőben felrobban, akkor nagy területen oszlik szét az anyag. Emiatt viszont rendkívül kockázatos lakott területeken bevetni, mivel nem lehet garantálni, hogy az anyag nem jut el a civilekhez. Ráadásul az anyag a légköri viszonyok függvényében akár hosszú ideig is a levegőben maradhat, így a kilőtt fehér foszfor bombahatását nehéz hatástalanítani.

Milyen hatása van a fehér foszfornak az emberekre?

A fehér foszfor az emberi bőrrel érintkezve súlyos égési sérüléseket okoz. Akár a csontig leégetheti az emberről a bőrt és a húst. A fegyver hatását még szörnyűbbé teszi, hogy az általa okozott égési sérülés rendkívül lassan gyógyul, ami miatt nagy a fertőzések kialakulásának kockázata. Ha egy sérült testéről nem távolítják el teljes mértékben a fehérfoszfor-maradványokat, akkor a hátramaradt anyag a kezelést követően újra begyulladhat, ha oxigénnel érintkezik.

Ha a fehér foszfor az emberi test 10 százalékát érinti, az már végzetes lehet. 

Emellett légúti károsodást és más szervi elégtelenségeket is okoz.

A fehér foszfor okozta sérülések sok esetben sosem gyógyulnak meg teljesen, maradandó károk keletkezhetnek. Az anyag tartósan károsíthatja az izmokat és más szöveteket, ami egy életen át tartó mozgáskorlátozáshoz vezethet, emellett az anyag után sosem múló hegek maradnak.

Mivel a fehér foszfor rendkívül gyúlékony, nemcsak az emberben, hanem az infrastruktúrában is kárt tesz. Az építményeket és épületeket, valamint a termést és az állatokat is elpusztítja.

Tiltja a nemzetközi jog a fehér foszfor használatát?

A fehér foszfort nem tiltja a nemzetközi jog. 

A gyújtófegyverekre általában nincs tilalom a humanitárius jogban (mint a vegyi fegyverekre). így elméletben lehetséges a fehér foszfor bevetése. Ennek ellenére a szokásjog megköveteli az államoktól, hogy a fegyvert minden lehetséges óvintézkedés mellett vessék be, hogy a polgári lakosságot ne érinthesse. Izrael az erre vonatkozó ENSZ-jegyzőkönyvet sosem ratifikálta.

Ráadásul a fehér foszfort mint füstvédő (a csapatmozgás elrejtésére szolgáló eszközt) engedi a nemzetközi jog, vagyis az ilyen fegyverek bevetésének nincs akadálya, ha egy sereg a saját egységeinek elrejtésére veti be őket. Azonban ez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a szél például befújja a fehér foszfort egy civilek lakta területre.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet régóta kampányol a fehér foszfor teljes betiltása mellett, azonban eddig csak mérsékelt sikert ért el. A szervezet novemberre hívott össze egy nemzetközi találkozót, amelynek célja az lesz, hogy egyszer és mindenkorra betiltsák a fehér foszfor katonai használatát.

 

izraeli háború fehér foszfor Izrael nemzetközi jog Hamász
Kapcsolódó cikkek