Zöld jelzést kapott az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) az Oxford Egyetem által fejlesztett malária elleni oltás hétfőn. Az R21 nevet viselő vakcinát a szervezet gyereknek ajánlja és az 80 százalékos védettséget biztosít a betegség ellen a negyedik dózis után.

Fotó: AFP

A WHO élén álló Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a tudomány nagy napjának nevezte a mai napot a hétfői, genfi sajtótájékoztatón. Noha ez már a második oltás, amire a WHO rábólintott, a malária korábban kemény diónak bizonyult a vakcinafejlesztők számára, ugyanis a betegséget okozó paraziták hajlamosak a mutációra, így gyorsan ellenállóvá válnak a kezelésekkel szemben – írja a Bloomberg.

A WHO tavaly engedélyezte a GSK Mosquirix nevű vakcináját a malária ellen és a koronavírus elleni oltás fejlesztésében részt vevő német BioNTech is dolgozik oltóanyagon a betegség ellen.

Az R21 várhatóan 2024 közepétől lesz elérhető és egy adag 2-4 dollárba fog kerülni Tedrost szerint. A világ népességének felét fenyegeti a malária és a fertőzések és halálesetek 95 százaléka Afrikában következik be. A legtöbb áldozat 5 év alatti gyerek.