A keresőbúvárok megtalálták a keddi baltimore-i hídomlás két halálos áldozatának holttestét, négy embert változatlanul keresnek – jelentette be Wes Moore, Maryland állam kormányzója szerdán. A kormányzó beszámolt arról is, hogy a két férfit egy furgonban találták meg, a híd központi elemének roncsa közelében.

KEY, Francis Scott
Fotó: NTSB / MTI

A korábbi tájékoztatások szerint a hat halálos áldozat többsége latin-amerikai születésű munkás volt, aki a katasztrófa éjszakáján a Francis Scott hídon az útfelületet javította. Az építmény összeomlása akkor következett be, amikor szünetet tartottak, és ezért a járműben tartózkodtak. A kutatóegységek munkája mellett elkezdték a hídroncsok eltávolításának előkészítését is, amelynek legnehezebb része a közlések szerint a hatalmas acélszerkezet kiemelése lesz.

Szerdán a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Pete Buttigieg szövetségi közlekedésügyi miniszter arról beszélt, hogy a híd újjáépítése „nem lesz egyszerű és olcsó, valamint hosszú folyamatra kell számítani”. A munka menetével kapcsolatban elmondta, hogy 

először a híd roncsait távolítják el, majd a katasztrófát okozó hajót.

Hozzátette, hogy a baltimore-i kikötő újranyitásának időpontját egyelőre nem látni, a hídomlás miatt mintegy százmillió dollár értékű áru rekedt a kikötőben.

A hídnak ütköző Dali hajtóművével már júniusban is voltak problémák, sőt a hajó már korábban is szenvedett balesetet, 2016-ban az antwerpeni mólónak ütközött neki. Maryland kormányzója szerint a hajó értesítette a hatóságokat az ütközés előtti pillanatokban, hogy zavar történt az áramellátásában, míg a szingapúri hajózási hivatal szerint az áramszünet alatt el is vesztette a meghajtását. A szingapúri hatóságok közlésüket a hajót üzemeltető Synergy Marine jelentésére alapozták.

Az amerikai partiőrség szerdán felfüggesztette a túlélők utáni kutatást,

mivel az akkor még meg nem talált hat személyt halottnak feltételezték. Shannon Gilreath, a partiőrség ellentengernagya egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a túlélők utáni kutatás idejét és a víz hőmérsékletét figyelembe véve már nem hiszik, hogy az eltűnt hat ember még életben van.