Ünnepélyes keretek között írta alá a horvát belügyminiszter és a Canadian Commercial Corporation igazgatója a hét elején a két DHC-515-ös tűzoltórepülőre szóló megrendelést. A horvát köznyelvben csak Canadairnek hívott, egyenként 50 millió euróba kerülő repülőt dél-nyugati szomszédaink teljes egészében uniós forrásokból fedezik. 

Singapore,-,Feb,12,,2020.,Subaru,Bell,412epx,Helicopter,Standing
Subaru Bell mentőelikoterből kettőt vesznek uniós pénzen a horvátok /  Fotó: Shutterstock / Phuong D. Nguyen

Brüsszel ugyanis a rescEU projekt keretében 20 ilyen tűzoltógépet vásárol a kontinensen nyaranta tomboló bozóttüzek megfékezésére. A gépek a Földközi-tenger mentén elterülő tagállamokban állomásoznak majd, de szükség esetén bevethetőek lesznek az egész unióban.

A kanadai gépekkel együtt a horvátok két Subaru Bell 412EPX különleges helikoptert is vásárolnak szintén brüsszeli pénzből, melyeket hegyi és vízi mentesre használnak majd. A különleges helikopterek várhatóan már idén májusban szolgálatba állnak. 

Ezzel egyidőben a horvát légierő is kapacitást bővít és korszerűsödik. 

A honvédelmi miniszter nemrég 8 darab új UH-60M Black Hawk helikopter beszerzését jelentette be. Az összesen csaknem 280 millió dollár értékű fejlesztés felét a horvátok önerőből fedezik, a többi pedig az Egyesült Államok adománya. 

Az adriai országnak a mostani megrendeléssel együtt 12 darabosra emelkedik a Black Hawk flottája. A gépek folyamatosan érkeznek majd az adriai országba egészen 2028-ig. Erre azért is nagy szükség van, mert a horvát kormány Ukrajnának adományozta a korábbi, szovjet típusú helikoptereit.

Hamarosan teljes a vadászgépflotta is

Horvátország még 2020-ban állapodott meg a franciákkal 12 használt Dassault Rafale F3R típusú többfunkciós, használt, de felújított vadászrepülő beszerzéséről. A tervek szerint az első gépek 2026-ben érkeztek volna meg a horvátokhoz, de az ukrajnai háború miatt felgyorsult a szállításuk

Az első 5 gépet már birtokukba is vették szomszédaink, de a repülők egyelőre Franciaországban vannak, ahol az év végéig a helyi pilótákkal közösen gyakorlatoznak majd a horvátok és csak azután érkeznek meg a zágrábi bázisukra. A francia repülőkkel az 1960-as évek óta szolgálatot teljesítő Mig-21-es gépeiket nyugdíjazzák majd, melyek felett már rég eljárt a kor.