A horvát kormány 2018-ban hirdette meg átfogó haderőfejlesztési programját, melynek egyik első lépéseként új szállítóhelikopterek beszerzéséről döntött. A szaktárca választása az amerikai UH-60M Black Hawk típusú közepes teherbírású, többcélú szállítóhelikopterekre esett, melyekből négy darabot rendeltek 138 millió dollárért. 

A szerződés értelmében a napjaink legmodernebb technológiájával felszerelt gépekből kettőt az Egyesült Államok szövetségesi adományként szállít a horvátoknak, és csupán a másik kettőért kér pénzt. 

Multinational Battle Group Military Training Takes Place In Bulgaria NOVO SELO, BULGARIA - APRIL 21: An UH-60 Black Hawk helicopter flies during the demonstrations of the capabilities of the multinational battle group at Novo Selo military ground on April 21, 2022 in Novo Selo, Bulgaria. The demonstrations were attended by soldiers from the 42nd Mechanised Battalion of the Bulgarian Land Forces and the Mechanised Company "Stryker" from the US Army. (Photo by Hristo Rusev/Getty Images)
Négy darab Black Hawk érkezik Horvátországba

A helikopterek mellé az amerikaiak logisztikai támogatást is nyújtanak, és kiképzik a pilótákat, valamint a karbantartásukhoz szükséges műszaki szakembereket is. 

A szállítmány első része még februárban érkezett meg a zágrábi repülőtérre, a másik két példányt pedig a nyárra várták, de az ukrajnai háború miatt a leszállításuk december elejére tolódott. 

Ami a híres Sikorsky gyárban készülő gépek paramétereit illeti, mindenképp említésre méltó az 590 kilométeres hatótáv, melynek köszönhetően a zágrábi bázisról gyakorlatilag Horvátország teljes légterében bevethetők 5800 méteres magasságig. Fontos kihangsúlyozni még, hogy a 11 fő szállítására képes gép a két 7,62 milliméteres gépágyúja ellenére nem csak katonai használatra alkalmas. A horvát hadsereg is elsősorban mentési és logisztikai feladatokra szánja őket. 

Négy darab viszont nem lesz elég ahhoz, hogy lefedje az ország teljes légterét. Ezzel tisztában van a horvát védelmi miniszter is, aki, miután átvette az amerikai gépeket, egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy még nyolc Black Hawkra lenne szükség, melyek beszerzése már napirenden van.

Ez azért is lényeges, mert sajtóhírek szerint Horvátország Ukrajnának adta eddig használt elavult, szovjet gyártmányú gépeinek több mint felét, és várhatóan a maradék is hasonló sorsra jut. A szállító helikopterek azért is nélkülözhetetlenek Horvátország számára, mert ezek látják el az adriai országban a mentőhelikopterek szerepét is. Ez különösen fontos a szigetlakók esetében, hiszen a helikopterek jelentik számukra a leggyorsabb kapcsolatot a szárazföldi kórházakkal. A horvát sürgősségi orvosi intézet szerint a katonaság gépei csak idén novemberig 2428 alkalommal szálltak fel, 918 beteget és 95 kísérőt szállítottak.
 

Nem készültek el a hangárok 

Az új amerikai helikopterek egyelőre a szabad ég alatt várják, hogy üzembe helyezzék őket. Horvátország ugyanis két új hangárt is tervez építeni a számukra, ám adminisztratív okokból egyelőre még az építkezés sem kezdődött el. 

A mostani üzlet egyébként nem az első nyugati fegyverbeszerzés Horvátországban. Az ország januárban jelentette be 89 darab M2A2 ODS Bradley gyalogsági harcjármű beszerzését az USA-tól, de 2016-ban a két ország együttműködésének köszönhetően a horvát légierő 16 darab OH-58D Kiowa Warrior könnyű helikoptert is vásárolt.