Meghiúsult Varga Csaba expedíciója a Sisapangmára – adta hírül a hegymászó kommunikációs csapata a Hazajáró közösségi oldalán.

Bekeményítettek a kínaiak: nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb hegycsúcsára / Fotó: Hazajáró

Ahogy arról a Világgazdaság április elején beszámolt, újabb magyar expedíció indult a Himalájára. Akkor jelentették be, hogy első magyarként Varga Csaba mászhatja meg a Sisapangma hegycsúcsot. A hegy a nepáli országhatártól néhány kilométerre található Tibet déli, középső részén. A terület hovatartozása mindmáig vitatott a két ország között. 

Kivételes hegycsúcsról van szó, egyike annak a 14-nek, amelynek magassága meghaladja a 8 ezer métert. A magyar hegymászónak egészen pontosan 8027 métert kellett volna leküzdenie, hogy célba érjen, vagyis sokat időzött volna a 7500 méter fölötti, oxigénhiányos halálzónában.

Varga Csaba április 6-án kezdte meg az expedíciót, amelynek első állomása – a kiutazást követően – az akklimatizáció volt. Ezt több hétre tervezte, így a konkrét csúcsmászás valamikor tavasz végén, nyár elején lett volna esedékes. Az akció önmagában is merész vállalás, de további nehezítő körülmény, hogy Varga Csaba szokásához híven ezúttal is pótlólagos oxigén és teherhordó segítsége nélkül akart a csúcsra jutni, ami kivételes koncentrációt és állóképességet feltételez.

Csakhogy ebből egyelőre nem lesz semmi, mivel a Sisapangmát lezárták.

Idén nem tudja megmászni a Sisapangma 8027 méter magas csúcsát Varga Csaba, mivel többszöri halasztás után végül nem adtak engedélyt egyetlen hegymászónak sem a kínai hatóságok – írta a Hazajáró.

Az expedíció szervezői sajnálatukat fejezték ki, Varga Csaba pedig rendkívül csalódott. Az álmát viszont nem adja fel: most ugyan hazatér, de már tervezi további nyolcezres expedícióit.

Rendkívüli: újabb magyar hegymászó indul a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre – de nem lehet tudni, kicsoda

Suhajda Szilárd tragédiája után megint izgulhat az ország egy magyarért a világ tetején. Egyelőre rejtély, ki készül a Mount Everestre.