Rejtélyes magyar expedíció váltott ki engedélyt a nepáli hatóságoknál a tavaszi hegymászószezonra – ez derült ki a nepáli turisztikai minisztérium friss adatközléséből. Ez az április 3-i állapotokat mutatja.

hegy, himalája
Nepáli minisztérium: újabb magyar hegymászó indul a Himalájába – de nem lehet tudni, kicsoda / Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

A számok nem véglegesek, napi szinten frissülnek, de már most látszik, hogy 

egy magyar állampolgárságú férfi a világ legmagasabb hegységrendszerébe készül.

Egyelőre ennyi biztos, további részletek nem ismertek. Így jelenleg titok a hegymászó neve, az viszont nem, hogy pontosan melyik csúcsot kívánja meghódítani. A magyar alpinista a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet támadja majd. Ez ugyancsak a nepáli minisztérium adatközlése alapján tudható.

A turisztikai tárca ugyanis azt is nyilvánosságra hozta, pontosan milyen hegyekre adott ki mászóengedélyt. Ezek között több 8000 méter fölötti, vagyis klasszikus halálzónás csúcs is olvasható, mint

  • az Annapurna (8091 méter),
  • a Dhaulagiri (8167 méter),
  • a Kancsendzönga (8586 méter)
  • és a Szágarmantha, vagyis a Mount Everest (8848,86 méter).

Azt nem tüntették fel, hogy melyik hegymászó, melyik csúcsra tart, de azt igen, hogy melyik hegyre, hány jogosultságot állítottak ki: 86 darab (70 férfi és 16 női) engedéllyel toronymagasan a Mount Everest vezet és ezekből az egyik a titokzatos magyar hegymászóé. A legtöbben, 31-en az USA-ból, 11-en Kínából, 7-en pedig Lengyelországból érkeznek a világ tetejéhez. 

Összesen egyébként április elejéig 171-en (126 férfi és 45 nő, akik együtt 19 csapatot alkotnak) váltottak ki engedélyt a Himalájába, ebből a nepáli államkasszába 1,046 millió dollár folyt be.

Újra izgulhat az ország egy magyar hegymászóért

Érdekes, hogy tavaly ősszel hasonló helyzet állt elő, akkor is adtak egy magyar hegymászónak engedélyt a nepáli hatóságok egy akkori expedícióra. Hogy ki lehetett ő, az azóta se derült ki a szélesebb nyilvánosság számára. Az biztos, hogy magashegyi csúcstámadásról volt szó.

Azt nem tudni, hogy a mostani magyar érintettségű csúcstámadás önálló mászás lesz-e vagy a hazai alpinista esetleg becsatlakozik valamelyik csoportba. Mindenesetre érdemes lesz figyelni, hogy milyen új információ érhető el magyar mászóról. Már csak azért is, mert 2023 túlzás nélkül fontos és drámai éve volt a magyar hegymászásnak. 

Suhajda Szilárd májusi tragédiája az egész országot megrázta, és éles vitát váltott ki a hegymászás létjogosultságáról. Varga Csaba aztán a nyár elején sikeresen elérte a Nanga Parbat 8126 méteren lévő legmagasabb pontját, ezzel komoly eredményt elérve és némiképp helyrebillentve a magyar hegymászók megítélését. Pontosabban a teljesítménye megerősítette, hogy a magyar hegymászók igenis alkalmasak a magashegyi, ráadásul tisztán, pótlólagos oxigén és teherhordók segítsége nélküli expedíciókra, és súlyos tévedés azt állítani, hogy pusztán valamiféle önző, öngyilkos hajlamnak engednek.

Egy biztos: ahogy Suhajda Szilárdért és Varga Csabáért, úgy most is izgulhat az ország az egyelőre ismeretlen hegymászóért.

Suhajda Szilárd felesége szívszorító dolgokat árult el a hegymászó tragédiájáról

Legindi Tímea férje halála óta először állt kamerák elé. Suhajda Szilárd 2023 májusában a Mount Everest megmászása közben vesztette életét.