A benzinárak elszabadulása és a kormány figyelmeztetése után sokan találgatják, hogy jöhet-e újabb benzinárstop, hogy megfizethetők legyenek az üzemanyagok a benzinkutakon.

LANTOS CsabaSzázhalombatta, 2024. április 11.
Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Mol százhalombattai zöldhidrogén-üzemének átadóünnepségén 2024. április 11-én. A 10 megawatt kapacitású, 22 millió eurós beruházás fenntarthatóbbá teszi az üzemanyaggyártást: az üzem 25 000 tonnával csökkenti a Dunai Finomító éves szén-dioxid-kibocsátását.
MTI/Szigetváry Zsolt benzinárstop
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 

Az árplafon dinamikus lesz, a régiós árakon alapul majd

A kérdésben szerdán dönt a kormány, ám egy ugyancsak szerdán megjelent interjúban Lantos Csaba energiaügyi miniszter annyit elárult, hogy ha jön is benzinárplafon, annak megvalósítása más lesz, mint amit 2021 novemberétől 2022 végéig tapasztaltunk. Az árplafon ugyanis nem egy statikus állandó árat határoz meg, hanem a régiós átlag mozgását követő ármeghatározás jöhet szóba.

A 24.hu-n megjelent interjúban a tárcavezető érintette a költségvetés novemberi elfogadásának kérdését, vagy éppen azt, hogy az energiaszektort milyen módon érintik a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett fejlemények a beruházások elhalasztásáról. 

Lantos Csaba szerint az utóbbi az energetikai fejlesztéseket nem érinti.

Az energiaügyi miniszter elárulta azt is, hogy hamisak az orosz–magyar gázszállítási szerződésre visszavezetett, több százmilliárd forintos bukót kimutató számítások, de azt is elmondta, hogy egy picike felár azért van a holland gáztőzsdei árhoz képest a szerződésben.