Közélet

Haiti válság: több millió gyermek éhezik, közel a humanitárius katasztrófa

A fegyveres csoportok március eleje óta tartó lázadásai teljesen ellehetetlenítették az életet az országban. Haiti fővárosának nagy része már fegyveres csoportok kezén van.

Haitin hárommillió gyerek szorul humanitárius segítségre, mivel a folytatódó csoportos erőszak hátráltatja a segélyszállítást – mondta az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének, az UNICEF-nek a vezetője. Catherine Russell azt mondta, hogy a fegyveres csoportok dúlta Haitin a helyzet katasztrofális, és napról napra rosszabbodik, mivel többeknek el kellett hagyniuk otthonaikat, és olyan átmeneti lakhelyre költözniük, mint a kiürített iskolák.

A woman hangs laundry in a school that has become a shelter for displaced people amid the gang-related violence that has wracked the country, in Port-au-Prince on 22 April 2024 (Photo by Clarens SIFFROY / AFP), Haiti
Haiti válság: több millió gyermek éhezik, közel a humanitárius katasztrófa / Fotó: AFP

Russel az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén elmondta, hogy sok területen az alapvető szolgáltatások is összeomlottak, miközben az átmeneti elnöki tanács még mindig nem tette le az esküt – írja a BBC. Haitin évek óta nagy problémát okoznak a fegyveres csoportok fenyegetései, februárban ráadásul egy nagy börtönlázadás miatt több ezer rab szabadult ki, és csatlakoztak a helyi bandákhoz. Nem kormányzati hírforrások szerint 

a fegyveres csoportok Port-au-Prince 90 százalékát irányítják.

A bandák egyetemeket és könyvtárakat is kifosztottak, gyógyszertárakat gyújtottak fel, és kikényszerítették a főváros, Port-au-Prince legnagyobb kórházának bezárását. A fegyveresek Ariel Henry miniszterelnök lemondását is kikényszerítették.

Mindennap sebesítenek vagy ölnek meg gyermekeket

– mondta Russel az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői, New York-i ülésén. „A legutóbbi UNICEF-adatok azt mutatják, hogy Haitin a fegyveres csoportok 30-50 százalékának van a soraiban gyermek” – tette hozzá. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete szerint március 8. és 27. között a fővárosból menekülő 53 125 embert regisztráltak a buszpályaudvarokon. Az emberek túlnyomó többsége egy déli régióba tartott, amely már több mint 116 ezer menekültet fogadott be korábban. 

 

haiti fegyveres csoport unicef ENSZ humanitárius válság
Kapcsolódó cikkek