Március eleje óta hatalmas a káosz Haitin. A karibi szigetországban a helyi bűnszervezetek mintegy négyezer rabot szabadítottak ki a két legnagyobb börtönből, azóta szüntelenül terjed az erőszak az ország fővárosában. A fegyveresek többek között a Toussaint Louverture Nemzetközi Repülőteret is megostromolták. A csoportos erőszak már évek óta súlyos probléma Haitin. A bűnszervezetek vezérei azt nyilatkozták, hogy ki akarják kényszeríteni Ariel Henry miniszterelnök lemondását. A kormányfőt támadó csoportok Port-au-Prince 80 százaléka felett vették át az uralmat.

This screen grab taken from AFPTV shows tires on fire near the main prison of Port-au-Prince, Haiti, on March 3, 2024, after a breakout by several thousand inmates. At least a dozen people died as gang members attacked the main prison in Haiti's capital, triggering a breakout by several thousand inmates, an AFP reporter and an NGO said on March 3. "We counted many prisoners' bodies," said Pierre Esperance of the National Network for Defense of Human Rights, adding that only around 100 of the National Penitentiary's estimated 3,800 inmates were still inside the facility after the gang assault overnight on March 2. (Photo by Luckenson JEAN / AFPTV / AFP)
Haitin drámai a helyzet.
Fotó: Luckenson Jean / AFPTV / AFP

A bűnszervezetek végül elérték céljukat, Ariel Henry hétfőn este bejelentette lemondását, és távozni fog a posztról, amint az átmeneti tanácsot és ideiglenes utódját megválasztják – írta meg a Reuters. Henry azt követően lett Haiti elnöke, hogy elődjét, Jovenel Moise elnököt 2021-ben fegyveresek meggyilkolták.

Henry kormányzása alatt a fegyveres bandák jelentősen tudták vagyonukat és befolyási területüket is növelni. Az elnök, felismerve ezt a problémát február végén Kenyába utazott, hogy az ENSZ segítségét kérje a közbiztonság megerősítéséhez és a rendőrség támogatásához. Terve azonban kudarcba fulladt, a fegyveres konfliktusok drámai módon kiéleződtek az országban, a 74 éves politikus pedig Puerto Ricóban rekedt, miközben a regionális vezetők távozásra szólították fel.

Az általam vezetett kormány az átmeneti tanács felállítása után azonnal lemond. Szeretném megköszönni a haiti népnek a lehetőséget, amelyet kaptam

– hangzott el az elnök késő esti nyilatkozatában.

A közösségi médiában megosztott videók tanúsága szerint a kormányfő bejelentése után ünneplés kezdődött az utcákon, az emberek zenére táncoltak, és tűzijátékokat lőttek az éjszakai égboltra.

A távozó miniszterelnök helyét egy elnöki tanács veszi át, amelynek két megfigyelő és hét szavazati joggal rendelkező tagja lesz. Helyet kap benne több politikai koalíció, az üzleti szektor, a civil társadalom és az egyház vezető képviselői is. A tanács fő feladata az lesz, hogy gyorsan nevezzen ki egy ideiglenes miniszterelnököt, azonban csak olyan ember töltheti be ezt a posztot, aki a következő választásokon nem fog indulni.

Az országban 2023 eleje óta nincsenek választott képviselők. A következő voksolás az első választás lenne 2016 óta. A lakosság nagy része által korruptnak tartott Henry korábban többször elhalasztotta a választásokat arra hivatkozva, hogy előbb helyre kell állítani a közbiztonságot az országban.

A természeti katasztrófák sem kímélik Haitit

Az elmúlt években többek között árvíz és földrengés is pusztított a karibi országban. Legutóbb 2023 nyarán az özönvízszerű esőzés és az áradások miatt legkevesebb 42 ember meghalt, tizenegyen eltűntek és 19 ezer ember maradt fedél nélkül Haiti szigetén.

A regionális vezetők hétfőn Jamaicában találkoztak, hogy megvitassák Haiti politikai átmenetének lebonyolítását, melyet az Amerikai Egyesült Államok már korábban sürgetett. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kiemelte, hogy a felálló tanács feladata lesz a haitin élők azonnali szükségleteinek biztosítása, lehetővé téve a biztonsági egységek bevetését és a szabad választásokhoz szükséges biztonsági feltételek megteremtését.

A motorcyclist passes by burning tires in Delmas 30, Port-au-Prince, Haiti during a day of uprising against the Haitian prime minister, January 18, 2024. (Photo by Richard PIERRIN / AFP)
Fotó: Richard Pierrin / AFP

Henry lemondásával párhuzamosan formálódik egy nemzetközi katonai támogatás, melyet még ő kérvényezett, hogy segítsenek az ország rendfenntartó szerveinek a bandák elleni harcban. Az ENSZ úgy gondolja, hogy a haiti bandák nagy fegyverarzenálra tettek szert, melyek főként az Egyesült Államokból származnak. A világszervezet becslései szerint már 362 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, több mint a felük gyermek. A fegyveres konfliktusok során több ezer embert öltek már meg.

A biztonsági helyzetre való tekintettel az hétfőn a teljes diplomáciai személyzetét kivonta Haitiről.