III. Károly jövő héten ismét részt vesz nyilvános eseményeken, először azóta, hogy nyilvánosságra hozták rákbetegségét. Az uralkodó kezelése jól halad – közölte pénteken a Buckingham-palota.

 Britain's King Charles III looks on ahead of his speech during a reception at the British High Commissioner’s Residence in Nairobi on November 1, 2023. Britain's King Charles III has been diagnosed with a "form of cancer" according to a statement released by Buckingham Palace on February 5, 2024. (Photo by Chris Jackson / POOL / AFP)
Károly királynál februárban diagnosztizáltak rákot / Fotó: Chris Jackson / AFP

Februárban jelentették be, hogy a 75 éves III. Károlynál rákbetegséget állapítottak meg a megnagyobbodott prosztatáján végzett beavatkozás után. A hivatalos államügyeket ugyan azóta is intézte, a nyilvánosság előtt azonban nem jelent meg.

Őfelsége kezelési programja folytatódik, de az orvosok elég jónak tartják az eddig elért haladást, így a király újra megjelenik egy sor nyilvános eseményen

– idézte a Reuters a palota szóvivőjét.

A Sky News szerint a király egészségi állapotának javulása morális lökést ad az egész családnak, mivel nemcsak nála, hanem Katalin walesi hercegnőnél rákot diagnosztizáltak.

A palota nyilvánosságra hozott egy új fényképet is a királyról és a királynéról, amely április 10-én, egy nappal a 19. házassági évfordulójuk után készült.

A házaspár kedden ellátogat egy rákkezelő központba, ez lesz az első nyilvános esemény, amelyen III. Károly a betegsége óta részt vesz. Már azt is biztosan tudni lehet, hogy júniusban vendégül látják az állami látogatásra érkező japán császárt és feleségét.

A koronázás első évfordulóját május 6-án ünneplik.

Rishi Sunak kormányfő az X közösségi oldalon reagált a hírre. „Briliáns hír a hét lezárására” – írta.

A király 

naptára azonban nem lesz tele nyári programokkal,

az események időpontja előtt nem sokkal hozzák csak nyilvánosságra, részt vesz-e rajtuk, és minden az orvosok tanácsától függ majd.