Közélet

Korrupció miatt letartóztatták az egyik orosz hadügyminiszter-helyettest

A hatóságok csak annyit árultak el, hogy a politikus különösen nagy összegű kenőpénzt fogadott el. A háború kezdete óta ez a legmagasabb szintig elérő korrupciós ügy Oroszországban.

Korrupció miatt őrizetbe vették az egyik orosz hadügyminiszter-helyettest, Timur Ivanovot kedden az orosz hatóságok. A nyomozóbizottság részleteket nem árult el az ügyben, csak annyit mondott, hogy a miniszterhelyettes különösen nagy összegű csúszópénzt fogadhatott el, amiért akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat.

In this pool photograph distributed by Russian state owned agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin (C), Russian Defence Minister Sergei Shoigu (R) and Deputy Minister of Defense of the Russian Federation Timur Ivanov (L) visit the military Patriot Park in Kubinka, outside Moscow, on September 19, 2018. Russian law enforcement have detained Deputy Defence Minister Timur Ivanov on suspicion of taking bribes, Russia's Investigative Committee said on April 23, 2024. (Photo by Alexey NIKOLSKIY / POOL / AFP) / ** Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik ** korrupció
A korrupció miatt letartóztatott miniszterhelyettes Putyinnal / Fotó: AFP

Az orosz hírügynökségek idézik Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt, aki a miniszterhelyettes letartóztatásáról annyit mondott, hogy az ügyet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is bemutatták, valamint 

Szergej Sojgu hadügyminisztert előzetesen értesítették helyettese letartóztatásáról.

A korrupció miatt letartóztatott miniszterhelyettes az egyik leggazdagabb biztonsági tisztviselő volt

A 48 éves Ivanov egyike a 12 hadügyminiszter-helyettesnek, így az amerikai és európai szankciós listára is felkerült, miután Oroszország inváziót indított Ukrajnával szemben. 

A korrupt tisztviselő korábban üzemanyaggal és energiával kereskedő vállalatoknál és a moszkvai önkormányzatnál dolgozott. A tárcánál 2010-ben kezdte a pályafutását, és 2016-ban lett miniszterhelyettes. A Forbes magazin szerint az orosz biztonsági szervezetek egyik leggazdagabb embere.

A letartóztatása előtti kedden még olyan képen jelent meg az orosz sajtóban, ahol egy minisztériumi gyűlésen látható, amelyet Sojgu elnökölt – írja a The Guardian.

Letartóztatása a legmagasabb szintű orosz vezető elleni eljárás a háború kezdete óta. Ivanov egy az elhunyt orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnijhoz köthető korrupcióellenes szervezet által közzétett oknyomozás tárgya is volt. Ebben azt állították, hogy 

a miniszterhelyettes volt Mariupol újjáépítésének egyik haszonélvezője. 

Az Oroszországban szélsőségesség vádja miatt betiltott korrupcióellenes szervezet szerint Ivanov az uniós szankciók kijátszásának céljából vált el a feleségétől.

 

Szergej Sojgu hadügyminiszter háború korrupció
Kapcsolódó cikkek