Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten új korlátozásokat rendelt el az országban működő online kaszinókra, amely a reklámszabályok átírása és a játékidő limitálása mellett teljesen betiltaná az oldalak használatát a hadsereg számára. A kormány kritikusai azonban kételkednek abban, hogy az alacsony morál mellett a tilalom működni fog.

DONETSK OBLAST, UKRAINE - MARCH 29: Ukrainian soldiers look at the mobile phone in a cellar near Bakhmut, Ukraine on March 29, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) ukrán
Szakértők szerint tízből kilenc ukrán katona szerencsejáték-függőségtől szenved / Fotó: AFP

A Politico értesülése szerint az Állambiztonsági és Védelmi Tanács rendeletét Pavlo Petricsenko ukrán katonatiszt és aktivista április 15-i halála után kezdték el kidolgozni, aki hónapokon keresztül kampányolt a hadsereg vezetésénél és a kormánynál, hogy lépjenek fel a szerencsejáték-függőség terjedése ellen.

Honvédőink már harmadik éve vannak távol a családjuktól, stresszes körülmények között, ahol pihenni sem lehet, ezért pszichológiailag különösen sérülékenyek. Számukra a szerencsejáték maradt az egyedüli figyelemelterelés a háború szörnyűségei közepette 

– áll Petricsenko petíciójának szövegében.

Az online kaszinók hatalmas problémává váltak az ukrán hadseregben, amely hatásait nem csak a frontvonalon lehet érezni:

  • a szerencsejátékozás súlyos dopaminfüggőséget okoz, és gyengíti az önkontrollt;
  • az alulfizetett katonák pedig sokszor hiteleket vesznek fel, ezzel eladósítva magukat és családjukat.

Míg a tilalom csak a hadseregre érvényes, a kormány új szabályai minden szolgáltatót arra kényszerítenek, hogy korlátozzák a szerencsejátékok időtartamát, az egy felhasználó által regisztrálható számlák számát, valamint az egyén által naponta játszható összeget.

Senki sincs biztonságban, feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkáló ukránokat

A hősi halál szerintük olcsóbb, mint a válóper. Oroszországhoz hasonlóan Ukrajnában is a családi problémák hidegvérű megoldásává vált a hadkötelesség.

A korlátozások egy hónap múlva lépnek hatályba. Egyes szakértők azonban azzal érveltek, hogy a rendeletben szereplő korlátozások közül sok már létezett a szerencsejátékokat legalizáló törvényben, amelyet Ukrajna 2020-ban fogadott el egy évtizedes tilalom után.

A rendelet valójában semmi újat nem csinál. A probléma a hadsereg feletti ellenőrzés lazasága, no meg az alacsony morál és az alternatív szórakozási lehetőségek a frontvonalon, ami függőségbe hajszolja a katonákat 

– jelentette ki Mikita Bondarijev, egy ukrán szerencsejáték-szakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az online kaszinók jelentős része orosz tulajdonban van.

Online,Gambling.,Online,Casino.,Poker,Chips,Lie,On,The,Keyboard. ukrán
A kritikusok szerint a tilalom miatt az ukrán katonák illegális kaszinókhoz fonak fordulni / Fotó: Shutterstock

Maksym Skubenko, a VoxUkraine civil szervezet vezérigazgatója és a jelenleg Bakhmut közelében harcoló kijevi 5. Különleges rohamdandár altisztje pedig úgy vélekedett, hogy a tiltás az ellenkezőjét fogja kiváltani.

A tilalom csak rontani fog a helyzeten. Illegális kaszinók most is léteznek, a katonák pedig azokat fogják használni, és mindent megtesznek majd azért, hogy eltitkolják függőségüket feletteseik és családjaik elől 

– figyelmeztetett Skubenko, aki szerint a kormánynak a hadseregben a pénzügyi műveltség növelésére és alternatív szórakozási lehetőségekre kellene fókuszálniuk.

Az ukrán szerencsejáték- és lottószabályozási bizottság szerint pedig 2023-ban 450-ről 3700-ra nőtt azoknak a száma, akik szerepelnek az állami szerencsejáték-függők nyilvántartásában, amely megtiltja számukra az online kaszinókhoz való hozzáférést. A lista azonban valószínűleg alulreprezentálja a valós számot, mivel csak azokat tartalmazza, akik önként adják fel a nevüket, vagy akiket bíróság kötelez erre.

Minden második horvát szerencsejátékfüggő

Virágkorukat élik a fogadóirodák és a kaszinók Horvátországban. A szerencsejátékfüggőség olyan nagy, hogy évről évre megdől az iparágba befolyó adóbevétel mértéke.