A horvát adóhatóság március elején tette közzé legfrissebb statisztikáit, amelyekből többek között az is kiderült, hogy tavaly rekordot döntött a szerencsejátékokból befolyt összege. Míg 2021 ben mindössze 190 millió euró nyereményadót fizettek a horvátok, két évvel később ez az összeg 310 millióra nőtt. 

Casino,Chips,With,Flag,Of,Croatia,-,High,Resolution,3d
Fotó: Danila3D

Dél-nyugati szomszédunknál Magyarországhoz hasonlóan a sportfogadás a legnépszerűbb. Horvátországban a becslések szerint a lakosság csaknem fele rendszeresen tippel egy-egy mérkőzés kimenetelére. Mindezt jól mutatja az is, hogy

az országban működő 70 különböző fogadóiroda tavaly csaknem egymilliárd eurónyi nyereményt fizetett ki a játékosoknak.

Az óriási volumenű kifizetések ellenére az iparág összes vállalata komolya nyereséggel zárta az évet. Hasonló a helyzet a kaszinókkal is. Délnyugati szomszédunkban ugyanis a magyar szabályokkal ellenétben bárki üzemeltethet kaszinót vagy nyerőgépet, ez pedig bárki számára elérhetővé teszi a könnyű meggazdagodás reményét. A horvátok jelentős része ráadásul az interneten is játszik. Ez további bonyodalmakat okoz, 

az online kaszinók egy része ugyanis Bosznia-Hercegovinában és Macedóniában van regisztrálva. 

Azok a horvátok pedig, akik ezeket a szolgáltatásokat veszik igénybe láthatatlanok maradnak az adriai ország statisztikaiban. A Poslovni.hr szerint egyébként a szerencsejátékfüggőség azért tudott ekkora mértéket ölteni, mert más szenvedélybetegségekkel ellenétben nem korlátozzák megfelelően. Miközben a dohány és alkoholtermékek reklámozását a törvény tiltja, addig a különböző fogadóirodák hirdetései ellepik az utcákat és az internetet.

A megelőzésre fordítják a pénzt

A fentebb hivatkozott portál megkereste az adóhivatalt, akik azt írták, hogy a szerencsejátékokból befolyó pénzeket a szenvedélybetegségek elleni küzdelemre fordítják különös tekintettel a drogprevencióra. A válaszukból az is kiderül, hogy azok az emberek, akik szerencsejátékfüggők sokkal könnyebben lesznek más függőségek áldozatai is.