Közélet

Fokozza a nyomást Ankara: Törökország leállította kereskedelmét Izraellel

Törökország a már korábban életbe lépett exportkorlátozásokat most kiterjesztette a teljes kereskedelemre.

Törökország csütörtöktől leállította az Izraellel folytatott kereskedelmet, ami tovább fokozta a már eleve magas feszültséget az egykori szövetségesek között – ismertette két török tisztviselő. A döntés tovább szélesíti az április elején bevezetett török exportkorlátozást Izrael ellen. Recep Tayyip Erdogan elnök már korábban is bírálta Izraelt katonai hadműveletei miatt, az exportkorlátozás tovább fokozta az két ország közötti ellenszenvet.

Container cargo ship in the Bosphorus, Istanbul, Turkey, Törökország, export, Izrael
Törökország leállított minden Izraelbe irányuló exportot / Fotó: Northfoto

Izrael külügyminisztere, Jiszrael Katz azt mondta, hogy „ez egy olyan diktátor viselkedése, aki lábbal tiporja a török nép és az üzleti közösség érdekeit, miközben figyelmen kívül hagyja a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat” – írja a Bloomberg. 

Az izraeli kormány azon fog dolgozni, hogy azonnali alternatívákat hozzon létre a Törökországgal folytatott kereskedelemben

– tette hozzá Katz. A lépésre egy nappal azután került sor, hogy Törökország bejelentette, csatlakozik Dél-Afrika peréhez az Egyesült Nemzetek Szervezetének legfelsőbb bíróságán, és felperesként azzal vádolja Izraelt, hogy népirtást követett el palesztin területeken. Izrael és Törökország tavaly augusztusban állította helyre diplomáciai kapcsolatait egy évtizedes feszültség után.

Az országok közötti értéke 2023-ban 6,8 milliárd dollár (2,4 ezermilliárd forint) volt,

ennek 76 százaléka török volt a Törökország statisztikai intézete szerint. Erdogan szabadságharcosoknak”nevezte a Hamász fegyvereseit, és többször bírálta Izrael magatartását a háborúban, melyben a Hamász által irányított Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 34 ezer palesztint öltek meg. Erdogan április 20-án Isztambulban látta vendégül a Hamász politikai vezetőjét, és azonnali segélyt ígért Gázának.

 

 

Törökország izraeli háború Izrael Hamász kereskedelem
Kapcsolódó cikkek