Közélet

Az izraeli háború 198. napja – Erdogan a Hamász vezetőjével ölelkezett

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Iszmail Haníje, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai bizottságának vezetője Isztambulban találkozott, ahol többek között az övezet elleni izraeli támadásokról, a segélyek megfelelő és akadálytalan szállításáról, valamint a térség tartós és igazságos békéjéről beszélgettek.

Iszmail Haníjével, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai bizottságának vezetőjével találkozott szombaton Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy megvitassák a Gázai övezeti háború egy reménybeli tűzszüneti megállapodásának feltételeit – jelentette a TRT török állami műsorszolgáltató. Erdogan és Haníje beszélt

  • az övezet elleni izraeli támadásokról, 
  • a segélyek megfelelő és akadálytalan szállításáról, valamint 
  • a térség tartós és igazságos békéjéről

– írta a török államfő kommunikációs kabinetje az X mikroblogon.

Erdogan
Erdogan és Haníje ölelkezése Isztambulban / Fotó: Anadolu via AFP

A hivatalos közleményekben ugyanakkor nem volt szó azokról az izraeliekről, akiket a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásában túsznak elhurcolt az övezetbe. A kommünikében szó esett arról, hogy 

Törökország eltökélten támogatja az azonnali tűzszünetet és a gázai tömeggyilkosságok leállítását célzó diplomáciai erőfeszítéseket.

Recep Tayyip Erdogan a palesztin szervezetek egységét szorgalmazta saját államuk megteremtése érdekében, és hangsúlyozta, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktusnak nem szabad elterelnie a világ figyelmét Gázáról.

Erdogan a napokban keményen bírálta Izraelt, miközben a nyugati országoknak is odaszólt, amiért elítélték a hét végi iráni támadást, de az iráni nagykövetség elleni izraeli csapást nem.

A találkozón jelen volt egyébként Háled Mesál, a Hamász egyik magas rangú vezetője, valamint török részről Hakan Fidan külügyminiszter és Ibrahim Kalin, a hírszerzés főnöke is.

Izrael a Hamász 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadása megtorlásaként indított hadműveletet a szervezet ellen, és ennek a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint már több mint 33 ezer halálos áldozata van.

 

 

19:21

A Hamász bűnrészesnek nevezte az Egyesült Államokat

A terrorszervezet bűnrészesnek nevezte az Egyesült Államokat. A Hamász szerint a most elfogadott támogatásból ugyanis Tel-Aviv még több fegyvert fog bevetni palesztin civilek ellen.

Az amerikai képviselőház hosszú és nehéz viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. Ebből az összegből 

13 milliárd dollárt szánnak Izrael támogatására.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a katonai segély kapcsán úgy fogalmazott, hogy ezzel az Egyesült Államok a nyugati civilizációt is védi. A csomagból a zsidó állam mellett Ukrajna és Tajvan is több milliárdnyi támogatást kap.

18:28

Az ajatollah szerint Irán megmutatta az erejét

Irán megmutatta erejét Izraellel szemben, függetlenül attól, hogy hány célpontot talált el – hangoztatta vasárnap Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, köszönetet mondva a fegyveres erőknek az április 14-re virradóra végrehajtott, masszív drón- és rakétatámadásért. Szerinte ezzel nemcsak az ország hadi képességeit mutatták meg, hanem közben megőrizték országuk nemzetközi tekintélyét és nemzeti büszkeségét is.

Irán több mint 300 harceszközzel végrehajtott támadása megtorlás volt amiatt, hogy április elején Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte a damaszkuszi külképviseletét. A támadóeszközök nagy részét a levegőben megsemmisítették, lényegi károkat nem okoztak.

11:02

Kilenc gyerek halt meg a Rafah városát ért izraeli légitámadásban

Ismét izraeli légitámadás érte vasárnapra virradóra a Gázai övezet déli részén lévő Rafah városát, 13-an meghaltak, köztük kilenc gyerek – közölték palesztin egészségügyi források.

A háború előtt mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának több mint fele él jelenleg az egyiptomi határhoz közeli városban és a környékén, nagy részük menekült. Izrael szerint a Gázai övezetet kormányzó Hamásznak jelenleg is több zászlóalja és parancsnoka bujkál a városban, amely ellen gyakorlatilag naponta intéznek légitámadást.  

Újabb összecsapásokat jelentettek Ciszjordániából is, ahol az izraeli hadsereg közlése szerint két palesztin támadt a katonákra. A WAFA palesztin hírügynökség szerint az incidens a Hebron melletti Bejt Ejnún településnél történt, a tűzharcban mindkét palesztin életét vesztette.

erdogan izraeli háború Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek