BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 198. napja – Erdogan a Hamász vezetőjével ölelkezett

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Összefoglaló:
Turkish President Recep Tayyip Erdogan

Az izraeli háború 198. napja – Erdogan a Hamász vezetőjével ölelkezett

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Iszmail Haníje, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai bizottságának vezetője Isztambulban találkozott, ahol többek között az övezet elleni izraeli támadásokról, a segélyek megfelelő és akadálytalan szállításáról, valamint a térség tartós és igazságos békéjéről beszélgettek.

Iszmail Haníjével, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet politikai bizottságának vezetőjével találkozott szombaton Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy megvitassák a Gázai övezeti háború egy reménybeli tűzszüneti megállapodásának feltételeit – jelentette a TRT török állami műsorszolgáltató. Erdogan és Haníje beszélt

  • az övezet elleni izraeli támadásokról, 
  • a segélyek megfelelő és akadálytalan szállításáról, valamint 
  • a térség tartós és igazságos békéjéről

– írta a török államfő kommunikációs kabinetje az X mikroblogon.

Erdogan
Erdogan és Haníje ölelkezése Isztambulban / Fotó: Anadolu via AFP

A hivatalos közleményekben ugyanakkor nem volt szó azokról az izraeliekről, akiket a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásában túsznak elhurcolt az övezetbe. A kommünikében szó esett arról, hogy 

Törökország eltökélten támogatja az azonnali tűzszünetet és a gázai tömeggyilkosságok leállítását célzó diplomáciai erőfeszítéseket.

Recep Tayyip Erdogan a palesztin szervezetek egységét szorgalmazta saját államuk megteremtése érdekében, és hangsúlyozta, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktusnak nem szabad elterelnie a világ figyelmét Gázáról.

Erdogan a napokban keményen bírálta Izraelt, miközben a nyugati országoknak is odaszólt, amiért elítélték a hét végi iráni támadást, de az iráni nagykövetség elleni izraeli csapást nem.

A találkozón jelen volt egyébként Háled Mesál, a Hamász egyik magas rangú vezetője, valamint török részről Hakan Fidan külügyminiszter és Ibrahim Kalin, a hírszerzés főnöke is.

Izrael a Hamász 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadása megtorlásaként indított hadműveletet a szervezet ellen, és ennek a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint már több mint 33 ezer halálos áldozata van.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.