Közélet

Nem akármilyen részletek derültek ki Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti tartózkodásáról

A kínai elnök több napot tölt el a magyar fővárosban, ezzel párhuzamosan pedig a legmagasabb biztonsági protokoll lép életbe.

Szerdán Magyarországra érkezik a kínai elnök, ezzel párhuzamosan pedig a legmagasabb biztonsági protokoll lép életbe. Hszi Csin-ping nemrég kezdte meg európai körútját, először Franciaországban tárgyalt Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel, majd kedden Szerbiában szabadkereskedelmi megállapodást kötött az országgal. 

A kínai elnök május 10-ig Budapesten tárgyal a magyar miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel a kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről.

(FILES) Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) shakes hands with Chinese President Xi Jinping during a meeting on April 25, 2019, as part of the second Belt and Road Forum (BRF) in Beijing. As one of China's closest allies in Europe, Hungary will seek to strengthen its ties with the Asian power, when President Xi Jinping wraps up his European tour in Budapest from May 8, 2024. (Photo by Andrea VERDELLI / POOL / AFP)
Hszi Csin-ping kínai elnök már többször találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel / Fotó: AFP

A Blikk megtudta, legalább három óriásgéppel érkezik az elnöki delegáció. A repülők Szerbiából érkeznek Budapestre, ez idő alatt részlegesen lezárhatják az érintett légteret is. 

A kínai elnök a Covid-járvány kitörése óta először jön Európába. Látogatását május 5-én Párizsban kezdte, majd kedden Belgrád vendége.

A lap szerint a szállásként kijelölt Hiltonból viszonylag gyorsan és főként a legkisebb kockázatnak kitéve juthat el a Karmelitába a kínai elnök, ahol Orbán Viktor látja vendégül. Hasonlóan pár perces az út a Sándor-palotába, ahol pedig Sulyok Tamás köztársasági elnökkel fog tárgyalni. A hotelben a titkosszolgálatok és a kínai biztonsági személyzet közreműködésével hetek óta zajlanak az előkészületek a megfelelő szintű, zökkenőmentes fogadásra. 

A kínai elnök saját testőrséget és kiszolgáló személyzetet is hoz magával, korábban a Világgazdaság korábban megírta, hogy az elnököt a hírhedt központi őrezred védi. Erről a szervezetről azt kell tudni, hogy még 1950-es években jött létre, és azóta (hellyel-közzel) töretlenül látja el szolgálatát. Ami nem más, mint a magas rangú kínai pártvezetők védelme, beleértve a minisztereket és az államtanács tagjait is, valamint az ő családtagjaikat.

A Blikk szerint Orbán Viktor díszvacsorán látja vendégül Hszi Csin-pinget, 

a menü pedig főként tradicionális fogásokból áll: az előétel tavaszi töltött káposzta lesz mangalicával, ezután következik a kakasleves, majd a főétel borjúsült lesz, Kedvessy módra. Végül Gundel-palacsintával zárul a díszvacsora. Az ételekhez válogatott magyar borokat is kínálnak.

A magyar kormányfő ajándékkal is készül a találkozójukra. Egy különleges és egyedi herendi porcelánt ad át vendégének. Hszi Csin-ping kínai elnök már többször találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a 2012. november 15-i hivatalba lépése óta, legutóbb 2023 októberében Pekingben.

 

Orbán Viktor kínai elnök Emmanuel Macron Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek