Közélet

„Izrael Malmőben énekel, Gázában gyilkol” – elképesztő jelenetek az idei Eurovíziós Dalfesztiválon

Gyakorlatilag Izraelről szól az idei 68. Euróvíziós Dalfesztivál, Malmőben csütörtök este több ezren tiltakoztak a zsidó állam ellen.

Döbbenetes jelenetek között rendezik meg idén a svédországi Malmőben a 68. Euróvíziós Dalfeszivált, ami sokkal inkább szól a politikáról és a háborúról, mintsem a zenei tehetségekről. A szlovén Delo.si hírportál helyszíni beszámolója szerint az Izrael-ellenes bojkottra válaszul a kontinens minden szegletéből érkeztek tüntetők, akik a csütörtöki második elődöntő előtt több ezren tiltakoztak a zsidó állam ellen. A megmozdulás egybeesett Eden Golan izraeli énekesnő fellépésével, akinek ráadásul sikerült bejutnia a legjobb tíz döntős közé.

Elképesztő jelenetek az idei Eurovíziós Dalfesztiválon

Svédország különböző részeiről és a szomszédos Dániából érkezett tüntetők palesztin emblémákkal lepték el a városháza előtti Stortorget teret.

Október óta több mint 35 ezer embert öltek meg Gázában, ezért fontos, hogy mindannyian Palesztina mellé álljunk

– mondta a 23 éves Emma a Delo-nak. A kizárólag a tiltakozások miatt Göteborgból Malmőbe érkezett beszélgetőtárs pazarlásnak tartja, hogy Izraelre más szabályok vonatkoznak az Eurovízión, mint Oroszországra, amelyet az ukrajnai invázió után kizártak a versenyből.

A szervezők, a Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) és az SVT svéd országos televízió képmutatását egy 37 éves malmői orvos is bírálta. „Izraelt népirtás miatt üldözik, ezért elfogadhatatlan, hogy részt vegyen a fesztiválon” – mondta egyértelműen, miközben görögdinnyedarabokat osztogatott a járókelőknek, amely a palesztin zászlóhoz való színhasonlósága miatt az izraeli megszállás elleni küzdelem szimbóluma. Normális körülmények között – mint bevallotta – megnézte volna az Eurovíziót, de mivel az EBU ragaszkodik ahhoz, hogy a zsidó állam is fellépjen a fesztiválon, nincs más dolga, mint bojkottálni.

A spanyol sajtó is beszédes címet írt riportot az Euróvíziós Dalfesztiválról. A baloldali El Pais csak annyit írt, hogy 

Izrael Malmőben énekel, miközben Gázában gyilkol.

A nem kevésbé elfogult írásban kiemeli például azt a X-es hozzászólást, amely szerint Spanyolországnak semmi keresnivalója egy olyan fesztiválon, „ahol egy népirtó állam képviselteti magát.”

Füttyszóban sem volt hiány

Még az Eurovíziós buborékon belül is érezhető az elégedetlenség azzal kapcsolatban, hogy az EBU a kizárási felszólítások ellenére engedélyezte Izrael részvételét. Eden Golan, akit más előadókkal ellentétben az elmúlt napokban alig lehetett látni, a tegnapi esti elődöntőben sem a legmelegebb fogadtatást kapta. A langyos válasz mellett füttyszóban sem volt hiány, amire az izraeli delegáció úgy reagált: 

Nem hallgatunk el és nem is fogunk.

Az EBU igyekszik a minimumra szorítani az Izrael részvételével szembeni ellenállást. Azon túlmenően, hogy ez egy olyan verseny legyen, amelyben minden előadó iránti tisztelet uralkodik, nem lehet palesztin emblémákkal és aktivista üzeneteket tartalmazó transzparensekkel bemenni a terembe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a politika ne a hátsó ajtón keresztül lépne be a nagyszínpadra. Az első elődöntő este nyitó felvonásán a volt svéd képviselő, Eric Saade keffiyehben, palesztin fejkendőben, az ausztrál Electric Fields duó társa pedig egy testfestéssel lépett a közönség elé.

A megmozdulások itt azonban nem értek véget, a tiltakozó nagygyűlést jelentettek be szombatra Malmőben. A palesztinokkal való szolidaritás jeléül a döntő napján Falastinvision néven alternatív zenei rendezvényt rendeznek a városban.

 

 

Malmö Euróvízió Izrael
Kapcsolódó cikkek