Közélet

Palesztinpárti tüntetők ismét egyetemfoglalásba kezdtek Nyugat-Európában

Palesztinpárti tüntetők tábort vertek Bréma egyetemének egyik épületében. Világszerte számos egyetem campusán táboroznak palesztinbarát tüntetők.

Palesztinpárti tüntetők egy csoportja tábort vert a németországi Bréma egyetemének egyik épületében – közölte szerdán a helyi rendőrség. 

Middle East conflict - Protest at Leipzig University
Fotó: DPA / Picture-Alliance

A tájékoztatás szerint nagyjából 25-30 ember gyűlt össze egy előre be nem jelentett megmozdulásra. A rendőrség a helyszínen van, a demonstráció egyelőre békésen zajlik. 

Kedden a Lipcsei Egyetemen szállták meg tüntetők a legnagyobb előadótermet, amelyet a rendőrök estére kiürítettek. Palesztinpárti aktivisták a Berlini Szabadegyetemen is tábort vertek egy rövid időre, de a hatóságok hamar feloszlatták a megmozdulást. 

Tavaly a Világgazdaság megírta, hogy a Gázai övezetben zajló háború hatásának tudható be, hogy 

nőtt az antiszemita incidensek száma, és emiatt a németországi egyetemeken nem érzik biztonságban magukat a zsidók.

A német rektori konferencia elnöke korábban úgy fogalmazott, hogy ha lehet, a hallgatók nem mutatják jelét annak az egyetemek területén, hogy izraeliek, illetve hogy zsidók.

Világszerte számos egyetemi campusán táboroznak palesztinbarát tüntetők, így tiltakoznak Izraelnek a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni hadművelete miatt,

amelynek a Gázai övezet civil lakossága is áldozatul esik. Az utóbbi hetekben az Egyesült Államok több száz egyetemén tartottak megmozdulásokat, számos helyen nyíltan zsidóellenes megnyilvánulásokkal. A tüntetők azt követelik az intézmények vezetésétől, hogy szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel, valamint az olyan anyagi támogató szervezetekkel, amelyek Izraelhez köthetők.

 

Gázai övezet palesztinbarát Izrael
Kapcsolódó cikkek