Nemzetközi gazdaság

Félnek a Németországban tanuló zsidó diákok, újra megjelent az antiszemitizmus

Az antiszemitizmus új keletű terjedése, az izraeliek, illetve zsidók elleni erőszakos támadások megsokszorozódása miatt Izrael eltanácsolja állampolgárait a külföldi utazásoktól. Ha mindenképp szükséges útnak indulniuk, akkor pedig ne adják jelét annak, hogy izraeliek, illetve, hogy zsidók – tanácsolja nekik hazájuk külügyminisztériuma és nemzetbiztonsági tanácsa. 

Az izraeli külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács arra kérte az állampolgárokat, hogy alaposan gondolják át, valóban szükséges-e most külföldre utazniuk. Ha pedig már elutaztak, akkor ne adják jelét annak, hogy izraeliek, illetve hogy zsidók – tanácsolják. 

izrael zászló
Fotó: Shutterstock

A Gázai övezetben zajló háború hatásának tudható be, hogy nőtt az antiszemita incidensek száma, és emiatt a németországi egyetemeken nem érzik biztonságban magukat a zsidók – mondta Walter Rosenthal, a német rektori konferencia elnöke a Die Welt című lapnak.

Rosenthal közölte: tudomásuk van arról, hogy 

a zsidó diákok egyre jobban félnek.

„Ha lehet, a hallgatók nem mutatják jelét annak az egyetemek területén, hogy izraeliek, illetve hogy zsidók. Az izraeli és a Gázai övezeti helyzet továbbra is gyorsan változik, és aggódva figyeljük, hogy ennek a háborúnak milyen hatása van az emberek közötti kapcsolatokra a német egyetemeken” – összegezte.

Emlékeztetett, hogy az utóbbi hetekben egyes egyetemeken történtek Izrael-ellenes és antiszemita incidensek.

Mindeköben Constantin Gans, a Német–Izraeli Társaság ifjúsági fórumától szintén arról számolt be, hogy a német egyetemeken diákok és oktatók egyaránt tesznek Izrael-ellenes kijelentéseket. Úgy fogalmazott, hogy

katasztrofális a hangulat a campusokon. És hiába van a zsidó diákoknak joguk biztonságos és szabad körülmények között tanulni, ez most nem garantált.

 

 

külügyminisztérium Walter Rosenthal Izrael biztonság antiszemitizmus
Kapcsolódó cikkek