Októberben minden héten emelkedtek az élelmiszerárak Kínában – derült ki a pekingi kereskedelmi minisztérium internetes oldalára feltett adatokból. A harminc zöldségféléből álló kosár ára a hónap végére elérte kilónként az 5,99 jüant (egy jüan 48,67 forint), ami 6,6 százalékos növekedést jelent egyetlen hét alatt. Szeptember végén pedig ugyanez a kosár még csak 4,39 jüanba került. A spenót ára szeptemberhez képest 45, az uborkáé 80 százalékkal nőtt. Bár az adatokat a CNBC beszámolója szerint a tárca honlapjáról másnapra magyarázat nélkül levették, a kommunista párt lapja is beszámolt arról, hogy a múlt héten az élelmiszerárak 3,7 százalékkal emelkedtek az előző 4,3 után. Ezen belül a sertéshús 10,6, a tojás 6,4 százalékkal drágult hét nap alatt.

Fotó: AFP

A hivatalos inflációs jelentést ugyan csak november 10-én teszik közzé, a fogyasztói árindex valószínűleg a duplájára, 1,5 százalékra emelkedett szeptemberben az éves bázison mért 0,7-ről, elsősorban az élelmiszerek drágulása miatt, írta csütörtöki jelentésében Robin Xing, a Morgan Stanley közgazdásza. Ez az azonban még így is viszonylag alacsony a „visszafogott” kereslet miatt. A szeptemberi inflációt egyébként éppen az élelmiszerárak nyomták le, amelyek abban a hónapban 5,2 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban.

A kormányzathoz közel álló Global Times beszámolója szerint a nagy kínai élelmiszergyártó vállalatok mindegyike emelte októberben az árait, egyes esetekben akár 15 százalékkal is. A lap ezt olyan globális faktorokkal magyarázza, mint az ellátási láncokban állandósulni látszó zavarok, az emelkedő költségek, a koronavírus-járvány és a magas olajárak. Úgy vélik azonban, hogy ennek ellenére a fogyasztói infláció stabil marad az év fennmaradó részében a megfelelő belső ellátásnak, a tartalékoknak, a kormányzat erőfeszítéseinek és az alacsony kikötői költségeknek köszönhetően. A lap emlékeztetett arra is, hogy az ország jelentős mennyiségű élelmiszert importált, miközben visszafogta a kivitelt. Li Csang-an, a Nemzetközi Üzleti és Gazdaságtudományi Egyetem professzora szerint ezért, bár a fogyasztói árindex a negyedik negyedévben elérheti a két százalékot, a teljes évet tekintve nem fogja meghaladni a hármat.

Fotó: Xinhua via AFP / AFP

Az élelmiszerek iránti kereslet ugyan októberben még talán visszafogott volt, novemberben azonban valószínűleg nem lesz az. A kereskedelmi minisztérium ugyanis a hét elején felszólította a helyi kormányzatokat, hogy biztassák az embereket készletek felhalmozására a „napi szükségleti cikkekből”, így zöldségfélékből, étolajból, csirkehúsból, amely kitart tavaszig. Bár a hatóságok konkrét magyarázatot nem adtak a figyelmeztetésre, az sok helyen pánikvásárlásra sarkallta az embereket, mivel az idei szélsőséges időjárás jelentős károkat okozott a mezőgazdaságnak. Legutóbb október elején tönkretette például a termést az ország egyik legnagyobb zöldségtermelő vidékén, a keleti Santung tartományban. A heves esőzések miatt paradicsomból mintegy 25 százalékkal kevesebb termett, mint tavaly. A harmadik legnépesebb tartományban, Honanban a három hónapig tartó esőzés miatt víz alá került a termőterület legnagyobb része. „Az idén semmi sincs. Minden tönkrement, nincs mit betakarítani” – mondta egy gazdálkodó a brit Daily Mailnek.

Fotó: Xinhua via AFP

Tízéves csúcson az élelmiszerárak

A szűkös kínálat, valamint a növényi olajok és a szemes termények jelentős drágulása miatt tovább nőttek októberben az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön ismertetett árindexe 2011 júliusa óta a legmagasabb szintre, 133,2 pontra emelkedett, ami hárompontos növekedés a szeptemberihez képest. A szemes termények árindexe éves összevetésben 22,4, a tejtermékeké 15,5, a húsé 22,1, a cukoré 40 százalékkal nőtt.