Az európai határidős villamosenergia-árak az idei legmagasabb szintre emelkedtek, mivel a kereskedők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Oroszország hamarosan korlátozhatja a régió földgázellátását.

Fotó: Shutterstock

A villamos energia ára a jövő évre vonatkozó kötésben Németországban, Európa legnagyobb piacán közel 1 százalékkal (204,5 euró/megawattórára) emelkedett, míg a Franciaországban 2,7 százalékkal (250 euró/megawattórára) ugrott a nap folyamán, a European Energy Exchange AG (EEX) piacán. A gáz ára is emelkedik, az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt, különösen azért, mert Oroszország követelése, hogy rubelben történjen annak kifizetése a jövő hónapban esedékessé válik.

A piac továbbra is masszív kockázati prémiumot áraz az orosz gáz leállításától való félelmek miatt

– írta csütörtöki jegyzetében a dán Energi Danmark közműszolgáltató.

A villamos energiára is felfelé irányuló nyomás nehezedik, mivel Franciaország nukleáris termelése a karbantartások és javítások miatt várhatóan alacsonyabb marad a korábbi évekhez képest. A szén ára, amely továbbra is fontos tüzelőanyag a kontinens áramtermelésében, szintén több mint 50 százalékkal drágult az elmúlt hónapban.

Kevesebb atom, több károsanyag-kibocsátás

A Nemzetközi Energiaügynökség aggódik a belga nukleáris erőművek leállítása miatt.