Belgium nem tesz eleget az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséért, amire az atomenergia fokozatos kivonására vonatkozó tervei is rávilágítanak – figyelmeztetett szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet ezért felszólította az vezető intézményeinek otthont országot, hogy frissítse fel a klímasemlegesség 2050-es elérését célul kitűző hosszú távú tervét. „Belgium energiarendszerét a tiszta, biztonságos és megfizethető energiaforrások széles portfóliója felé kell eltolni” – hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Fotó: Francois WALSCHAERTS / AFP

Az EU fokozatosan bővíti a megújuló energiaforrások használatát, és a tavaly nyilvánosságra hozott tervek szerint az évszázad közepére válna klímasemlegessé. Az ukrán konfliktus azonban megnehezíti a brüsszeli erőfeszítéseket, a tagállamok most elsősorban arra törekszenek, hogy alternatívákat találjanak az orosz olaj és gáz kiváltására – emlékeztetett a jelentést ismertetve a Bloomberg. Belgium Németországhoz hasonlóan kivezeti az atomenergiát, a tervek szerint 2025-ig leállítja a legtöbb atomerőművet.

A kormány a múlt hónapban annyi engedményt tett, hogy a magas energiaárak miatt meghosszabbította két reaktor működésének időtartamát.

Az IEA szerint azonban a lépés így is aggodalmakat vet fel az ország energiabiztonságával és károsanyag-kibocsátásával kapcsolatban. Belgium áramszükségletének majdnem a felét ugyanis az atomerőművek biztosítják, leállításuk több gáz elégetéséhez és ezáltal több emisszióhoz vezet. 2020-ban Belgium energiaellátásának 71 százalékát fosszilis tüzelőanyagok adták, és bár az ország növeli a megújuló energiaforrások felhasználását – tavaly a világ hatodik legnagyobb tengeri szélenergia-kapacitásával rendelkezett –, a károsanyag-kibocsátása az elmúlt években csak „csekély mértékben” csökkent. Az IEA szerint ráadásul a fosszilis tüzelőanyagok iránti belga kereslet az évtized végére még növekedhet is.