A környezetvédő aktivisták tiltakozása ellenére a Kongói Demokratikus Köztársaság nem állítja le azon törekvéseit, hogy az ország esőerdeiben és tőzeglápjaiban található olaj- és gázfúró blokkok túlnyomó többségét elárverezze – számolt be róla a CNN.

A szénhidrogénekért felelős minisztérium közleménye szerint 

huszonhét olaj- és három gázblokkot árvereznek el, miközben májusban még tizenhat blokkot említettek. 

Az új kitermelő egységek között vannak olyanok, amelyek a Virunga Nemzeti Park területére esnek. A kelet-kongói természetvédelmi terület a veszélyeztetett hegyi gorillák élőhelye, ahol a globális populációnak nagyjából a fele él.

A mountain gorilla from the Kabirizi family at Virunga National Park sits quietly in some bushes on April 7, 2011 waiting for the rain to stop. Virunga National Park is the oldest national park in Africa and a World Heritage Site. It is is home to more than a quarter of the worldís remaining 790 critically endangered mountain gorillas. Seven of the eight volcanoes in the Virunga range lie within the park, including Nyiragongo, one of the most beautiful and active volcanoes in the world. To the north stand the snow-capped majestic Rwenzori Mountains, over 5000 meters high. AFP PHOTO / VIRUNGA NATIONAL PARK / LuAnne CaddRESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIRUNGA NATIONAL PARK / LuAnne Cadd" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by LuAnne Cadd / Virunga National Park / AFP)
Fotó: LuAnne Cadd / Virunga National Park / AFP)

A Virunga Nemzeti Park az UNESCO világörökségi helyszíne és Afrika leggazdagabb élővilágú területe. A veszélybe kerülő térség szénben gazdag esőerdőkből és tőzeglápokból áll. Az erdők kivágásával rengeteg szén-dioxid kerülne a légkörbe, ami nagymértékben hozzájárulna a klímaváltozáshoz.

Az olajfúrási engedélyek kiterjesztése egyre gyakoribb a jelenlegi globális idejében.

Didier Budimbu, az ország szénhidrogénekért felelős miniszter kiemelte, hogy a széles körű olajtermelésből a kongói lakosság profitálni fog.

Felix Tshisekedi elnöknek van egy víziója, és azt szeretné, hogy felszámolja a lakosság körében tapasztalható szegénységet

– nyilatkozta a miniszter.

A Norvég Menekültügyi Tanács adatai szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban huszonhétmillió ember – köztük hárommillió gyerek – nem jut megfelelő mennyiségű élelmiszerhez, és csaknem ötmillió személy hagyta el az ország területét.

A female Grauer's gorilla, a critically endangered species, sits in the forest of Kahuzi-Biega National Park in northeastern Democratic Republic of Congo, on September 30, 2019. - Since summer 2018, some local communities have started logging in this protected area, threatening gorilla habitat. (Photo by ALEXIS HUGUET / AFP)
Fotó: Alexis Huguet / AFP

A kongói kormány tervezetét több környezetvédelmi szervezet is kritikával illette.

„Csupán hat hónappal ezelőtt írt alá a kongói kormány egy 500 millió dolláros esőerdő-védelmi megállapodást az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján, azonban ők olajjal és gázzal üzentek a bolygónk ellen. Ennek árát azok a kongói közösségek fogják megfizetni, amelyek nem is tudnak az elárverezésről, és nincsenek tisztában az egészségüket és a megélhetésüket fenyegető kockázatokkal. Sokan fognak ez ellen tiltakozni, és mi velük leszünk” – nyilatkozta Wabiwa Betoko, a Greenpeace Africa munkatársa.

Budimbu szerint a nem kormányzati szervek nem szabhatják meg egy szuverén ország kormányának, hogy milyen intézkedéseket hozzon. A miniszter a kritikákra válaszul elmondta, hogy szerinte az elárverezés pont a legszegényebb rétegek életkörülményeit fogja javítani.