Nemzetközi gazdaság

Nyitott szórakozóhelyek és népszerű városi túrák: kezd visszatérni az élet Kijevbe

Az éledező ukrán főváros egyelőre a belföldi turisták körében népszerű. Mivel az ország továbbra is háborúban áll, a külföldi látogatókra még várni kell.

Visszatérni látszik a normális élet Kijevbe azzal párhuzamosan, hogy a harcok Ukrajna más részeire összpontosulnakírja a Deutsche Welle. A bárok és kávézók nyitva vannak, a városnéző túrák pedig ismét népszerűek – elsősorban a belföldi turisták körében. A külföldi vendégekre még várni kell.

Blue and yellow giant crayfish in front of a restaurant is seen in a centre of the famous Black Sea resort of Odessa, Ukraine on Septembre 7, 2022. Ukrainian national flag colours - blue and yellow - have a strong presence in urban space in Ukraine. The colours are often used in advertisement, decoration, and in everyday use objects. This tendency became strong in 2014 and increased drastically after the Russian invasion in 2022. )
Újra nyitva vannak a bevásárlóközpontok, éttermek és mozik Kijevben, de Ukrajna még háborúban áll. Fotó: Dominika Zarzycka / AFP

Kijev utcáit ismét élettel töltik meg a járókelők, a járművek áramlását pedig forgalmi dugók lassítják egyszer-egyszer. A Deutsche Welle beszámolója szerint, ha az időnkénti légiriadók, a homokzsákok és a közigazgatási épületek melletti barikádok nem árulnák el, hogy Ukrajna háborúban áll, akár azt is lehetne gondolni, hogy minden visszatért a régi kerékvágásba. A hétköznapi élet szinte zavartalanul zajlik a fővárosban, Kijevben, ahol a helyiek gyakran látogatják a közparkokat, sétálnak a sugárutakon vagy pihennek a kávézókban.

Hazatérés Kijevbe

2022. április 4-én indultam el Kijevből Lengyelországba. Akkor rengeteg ellenőrző pont volt a városban, minden megállónál fel kellett mutatni az iratainkat, kevés üzlet volt nyitva, és szinte lehetetlen volt nyitott kávézót találni

– eleveníti fel a közelmúlt eseményeit a DW-nek Ksenia Fedorova, aki tíz évig dolgozott egy nagy televíziós csatornánál, most pedig szinkronszínészként tevékenykedik. Nemrég tért vissza szülővárosába, Kijevbe, és azt mondja, a dolgok szinte olyanok, mint a háború előtti időkben: a bevásárlóközpontok, éttermek és mozik nyitva vannak, az utcák pedig zsúfolva emberekkel.

29 July 2022, Ukraine, Kiew: People go out and enjoy drinks in the Podil district. (to dpa "Ice, tanks, air alert - Kiev and the search for normality in the war")
A hétköznapi élet szinte zavartalanul zajlik a fővárosban, Kijevben, ahol a helyiek gyakran látogatják a közparkokat, sétálnak a sugárutakon vagy pihennek a kávézókban. Fotó: Andreas Stein / Getty Images

Amikor Kijev főutcáján – ahol bárok, éttermek és üzletek sorakoznak – megszólal a légiriadó szirénája, az emberek többsége nyugodtan reagál. Néhányan tovább sétálnak, míg mások a metróállomás felé veszik az irányt, hogy menedéket keressenek.

Visszatértek a belföldi turisták

Míg a külföldi turisták a háború kezdete óta érthető okokból jellemzően elkerülik Kijevet, a belföldi látogatók tömegesen jelentek meg újra. Sok ukrán szeretne visszatérni a normális élethez (amennyire csak lehetséges), és ez számukra azt is jelenti, hogy rövid kirándulásokra és városnéző túrákra indulnak.

A szervezett kijevi séták iránt nagy az érdeklődés, bár a még mindig tartó háború miatt jó pár jelentkező azokat az útvonalakat részesíti előnyben, amelyek az óvóhelyekhez is közel esnek.

A városi túrák már majdnem visszatértek a normális kerékvágásba. Gyakran vannak akár 20 fős csoportjaim is, és a speciális tematikus túrák még nagyobb tömegeket vonzanak

– állítja egy kijevi idegenvezető. Azt mondja, sok belföldi turista most már eléggé biztonságban érzi magát ahhoz, hogy meglátogassa a várost, és részt vegyen a sétákon.

28 July 2022, Ukraine, Kiew: People are enjoying drinks in the outdoor area of a restaurant. (to dpa "Ice, tanks, air alarms - Kiev and the search for normality in war")
Sok ukrán szeretne visszatérni a normális élethez, és ez számukra azt is jelenti, hogy rövid kirándulásokra és városnéző túrákra indulnak.
Fotó:  Andreas Stein / Getty Images

Menekültek is csatlakoznak a túráimhoz, legalább három sétámhoz csatlakoztak harkivi lakosok is

– árulja el.

Sok utazási iroda és idegenvezető bevételeinek egy részét jótékonysági célokra ajánlja fel. Mások különleges kedvezményeket biztosítanak a fegyveres erők tagjainak, családoknak és gyerekeknek.

Újraéled a kijevi kulturális élet

Számos kulturális intézmény nyitott ki újra Kijevben. Ismét el lehet tölteni egy estét a Nemzeti Akadémiai Színházban (Leszja Ukrajinka Színház) vagy az operában, de a múzeumok is látogathatók. Az ukránok nemzeti múzeumában például létrehoztak egy ideiglenes kiállítást a kijevi csatának és hőseinek, de egyelőre csak legfeljebb 20 fős csoportoknak tudnak belépést engedélyezni. 

Légiriadó esetére bombabiztos bunkerünk is van

 – mondja a múzeum vezető kutatója.

A legtöbb külföldi turista még mindig kerüli Kijevet, és az ukrán idegenforgalmi ágazatban dolgozók nem is számítanak arra, hogy a külföldi vendégek egyhamar visszatérnek. Ehhez nemcsak a harci cselekmények befejezésére volna szükség, de a hadiállapot feloldására is – az ukrán légtér újbóli megnyitásáról nem is beszélve.

 

kultúra turizmus Kijev Ukrajna
Kapcsolódó cikkek