Németországban idén a vártnál nagyobb mértékben csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom a magas miatt, ami korlátozza a fogyasztói kiadásokat – áll a németországi kiskereskedelmi szövetség (HDE) kedden ismertetett tanulmányában.

Frankfurt,,Germany,-,Mar,4,,2023:,A,Smiling,Cashier,Waits
Frankfurt, Germany - Mar 4, 2023: A smiling cashier waits for next customer in line at a grocery store checkout counter, ready to pay for organic groceries and other products with cash or credit card
Fotó: Shutterstock

A HDE által megkérdezett kiskereskedők a korábban várt 3 százalékos visszaeséshez képest most már a kiskereskedelmi forgalom 4 százalékos csökkenésével számolnak az idei évre.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis a múlt héten jelentette, hogy Németországban áprilishoz képest 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban, éves viszonylatban viszont 3,6 százalékkal csökkent. A HDE által megkérdezett kiskereskedők mintegy 35 százaléka az eladások csökkenésére számít az év második felében, és a megkérdezettek közül csak minden harmadik várt árbevétel-növekedést a teljes idei évre.

Szinte minden elromlott a német gazdaságban, kivéve a milliomosok számát

Ebből lesz, sőt évekkel előre sem fest jól a kilátás, és mindez Közép-Európának sem jó.

Németországban az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 6,8 százalékra nőtt júniusban a májusi 6,3 százalékról. A fogyasztói árak német szabvány szerint számolt növekedése 6,1 százalékról 6,4 százalékra emelkedett.