A májusi 6,1 százalék után júniusban a vártnál nagyobb mértékben, 6,3 százalék helyett 6,4 százalékra gyorsult az Németországban a csütörtökön nyilvánosságra hozott előzetes adatok szerint. Havi bázison a 0,2 százalékos elemzői várakozások felett, 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a májusi 0,1 százalékos csökkenés után.

A,Purse,With,A,German,Flag,And,Many,Euro,Coins
A purse with a German flag and many euro coins
Fotó: Bartolomiej Pietrzyk

Az statisztikai hivatalának metodikája szerint számított harmonizált fogyasztói árindex havi összevetésben az elemzők által várt 0,3 százalék helyett 0,4 százalékkal nőtt a májusi 0,1 százalékos csökkenés után. Éves bázison 6,8 százalékos a növekedés, ami meghaladja a 6,7-es előzetes várakozást. Az index májusban 6,3 százalékos volt.

Az adat nem okozott meglepetést, délelőtt már nyilvánosságra hoztak több regionális statisztikát a gazdaságilag meghatározó német tartományokból, és mindegyik a fogyasztói árak emelkedésének gyorsulását mutatta.

Észak-Rajna-Vesztfáliában és Bajorországban éves szinten 6,2 százalékos inflációt mértek, Brandenburgban 6,7, Hessenben 6,1, Baden-Württenbegben pedig 6,9 százalékosat. Májusban a 16 német tartomány közül ötben 5,7 és 6,6 százalék közötti volt az infláció.

Az infláció az év eleje óta folyamatosan csökkent Európa legnagyobb gazdaságában, a mostani fordulat azt jelenti, hogy nehéz lesz a közeljövő az ország számára. Ráadásul Európa más fejlett ipari államai közül Spanyolországban és Olaszországban jelentősen, 1,6, illetve 6,7 százalékra lassult a fogyasztói árak emelkedése. A francia adatot pénteken teszik közzé.

Feature - Shopping in Cologne
PRODUCTION - 24 June 2023, North Rhine-Westphalia, Cologne: People crowd Hohe Straße, the shopping street of the city of Cologne, in midsummer temperatures. Photo: Thomas Banneyer/dpa (Photo by Thomas Banneyer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Thomas Banneyer

A Reuters az adattal kapcsolatban emlékeztetett, hogy a magas energiaárak ellensúlyozása érdekében a berlini kormány tavaly júniusban csökkentette az üzemanyagok adóját, és bevezetett egy egész országra érvényes, havi kilenc eurós, buszokra, vonatokra és villamosokra is érvényes bérletet, hogy az autók használatának mellőzésére ösztönözze az embereket.
Ennek következtében 2022 júniusában csökkent a német infláció, így alacsonyabb a bázis. Az új támogatott bérlet még mindig olcsó, havi 49 euró, de ez is jelentős emelkedés a tavalyihoz képest. 

Mint azt a Világgazdaság megírta, a bérlet drágulásának hatása átnyúlik a határokon is, az eurózóna inflációja 0,2 százalékpontot ad hozzá a júniusi inflációhoz – ez a hatás augusztusig tarthat. Az áremelkedés a júniusi német inflációt 7 százalékra hajtja fel a májusi 6,3 után, vagyis megtörik Európa legnagyobb gazdaságában a fogyasztói árak növekedési ütemének lassulása.