A kínai Google, a Baidu, a TikTokot birtokló ByteDance, a Tencent és az Alibaba egymilliárd dollár értékű megrendelést adott le az elmúlt hónapokban az amerikai Nvidiának mintegy 100 ezer A800-as grafikus kártyára (GPU), amelyeket még idén kell leszállítania. A névtelenségüket kérő források szerint a távol-keleti ország internetét uraló cégek további 4 milliárd dollár értékben vásároltak 2024-ben leszállítandó grafikus csipeket, vagyis összességében 5 milliárdért szereztek be Nvidia-termékeket.

Taipei,,Taiwan-,July,25,,2022:,The,Office,Building,Of,Nvidia
Taipei, Taiwan- July 25, 2022: The office building of Nvidia Corporation in Neihu Technology Park, Taipei, Taiwan. is an American multinational technology company.
Fotó: Jack Hong / Shutterstock

Az A800 az Nvidia adatközpontokba szánt, élvonalbeli A100-as GPU-jának kissé gyengített, Kínába szánt változata. A Washington által tavaly bevezetett exportkorlátozások miatt a kínai technológiai vállalatok csak A800-asokat vásárolhatnak, amelyeknek lassabb az adatátviteli sebessége, mint az A100-as csúcstípusnak. Az érintettek már korábban attól tartottak, hogy az Egyesült Államok tovább szigorítja a korlátozásokat, ami végül beigazolódott – írja az FT.

A ChatGPT bemutatása után felerősödött a mesterséges intelligencia (MI) körüli felhajtás, és az Nvidia GPU-i lettek a technológiai vállalatok legkeresettebb árucikkei: a cég napjainkban a gépi tanulás globális piacának több mint 95 százalékát uralja, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők is célzottan a vállalat termékeire írják MI-szoftvereiket. A források szerint a ByteDance már legalább 10 ezer Nvidia grafikus kártyát halmozott fel, és további 70 ezer A800-as csipet is rendelt, mintegy 700 millió dollár értékben.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, harminc év alatt az Nvidia a modern videokártya-gyártás királyává vált, a mesterséges intelligencia térnyerése pedig végérvényesen bebetonozta a dominanciáját. A cég a nyáron csatlakozott az eddig mindösszesen négy technológiai vállalatot számláló elit klubhoz, amely az ezermilliárd dollár feletti értékű vállalkozásokat tömöríti. Az Nvidia részvényei 47 669 százalékot erősödtek a tőzsdére lépésük óta.

Míg az Nvidia szárnyal, a legnagyobb csipgyártók sínylődnek – Mi állhat a furcsa ellentmondás mögött?

Az Nvidia videokártya-gyártó vállalat részvényárfolyama 220 százalékot ralizott az idén, a cég értéke több mint négyszeresére nőtt – eközben legnagyobb beszállítói, a TSMC és a Samsung eredményei rég nem látott mélységekbe süllyedtek. Az Nvidia, mint a mesterséges intelligencia működéséhez szükséges videokártyák első számú gyártója, vállalati érték tekintetében is szinte felfoghatatlanul nagyot ugrott: míg a tavalyi év őszének kezdetén mindösszesen 278 milliárd dollárt ért, mára az 1123 milliárdos értéket is meghaladta.